Geslo:Na današnji dan/Julij

Iz Geslo

1. julij


1858
V Cerkljah na Gorenjskem se je rodil vsestranski gledališki ustvarjalec, po katerem se danes imenuje tudi osrednji slovenski gledališki festival, Ignacij Borštnik. V svojem času je bil velik dramski umetnik in interpret najzahtevnejših vlog. Večji del svoje poklicne poti je preživel v Zagrebu, pisali pa so, da bi bil tudi Dunaj ponosen nanj.

2. julij


1920
V Mariboru se je rodil igralec in pisatelj Franjo Kumer.

3. julij


1887
V Šentjurju pri Celju se je rodila zborovska pevka, operna šepetalka in občasna igralka Berta Bukšek, rojena Bergant.


1974
V Kranju se je rodila igralka Vesna Slapar. Članica kranjskega gledališča, ki je za Siol o poklicu igralke povedala: „Ta poklic omogoča manjšo zakodiranost tega, kako naj bi izgledali – na vaje lahko hodim v trenirki, česar si bančnica verjetno ne more privoščiti. Moj izgled na odru pa je posledica nekega daljšega procesa in odločitve drugih, meni ni treba skrbeti za to. Pri nas je kult lepote bolj povezan z leti – starejše kot smo, manj je dobrih vlog za nas. Tu smo v nekoliko neenakopravnem položaju z moškimi. Spopadanje s staranjem igralke v teatru je težje kot spopadanje z izgledom nasploh."

4. julij


1903
V Ljubljani se je rodil lutkar Milenko Doberlet.


2006
V Ljubljani je umrl dramaturg in prevajalec Igor Lampret.

5. julij


1867
V Kontovelu pri Trstu se je rodil igralec, režiser in dramatik Jaka Štoka. Graditelj slovenskega amaterskega gledališča in pobudnik ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu. Založnik. Lastnik svoj čas edine tržaške slovenske knjigarne, za katero je zalagal tudi slovenske knjige.


1900
V Črnomlju se je rodil pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Miran Jarc, ki je oznanjal, da vojna ni zunaj, ampak v človeku, da se največje drame naših življenj dogajajo znotraj nas in da se svet sesuva zaradi lastnih neuresničenih hrepenenj. V sezoni 2012 / 2013 inspiracija predstave Ni obale ni (rež. J. Koceli, Gledališče Glej).


1945
V Ljubljani se je rodila lutkovna ustvarjalka Alenka Pirjevec.


1946
V Ljubljani se je rodila slikarka, ilustratorka in lutkarica Eka Vogelnik.


1948
V Ljubljani se je rodil lutkar Cveto Sever. Prvi lutkar solist in ustanovitelj Malega lutkovnega gledališča v Kranju.


1964
V Mariboru je umrl lutkar, učitelj in utemeljitelj mariborskega lutkovnega gledališča Janez Kadiš.


1968
V Mariboru se je rodil igralec Davor Herga. Član igralskega ansambla Drama Maribor.


1971
V Ljubljani je umrl oblikovalec in scenograf Uroš Vagaja.

6. julij


1919
V Ljubljani se je rodil igralec, animator in lutkovni inovator Ciril Jagodic. Ustanovni član in tehnični vodja ljubljanskega lutkovnega gledališča.


1924
V Črnomlju se je rodila igralka, režiserka, prevajalka, teatrologinja in publicistka Draga Ahačič. Ustanoviteljica gledališča Ad hoc.


1954
V Ljubljani je umrl igralec in režiser Valo Bratina.


1964
V Mariboru se je rodila igralka Mirjam Korbar Žlajpah. Pred leti je za Dnevnik povedala: „Prvi stik z vlogo je prvo branje teksta, to je zame enako pomembno kot prvi vtis, ki ga dobiš o človeku. Skušam ga shraniti v spomin, da ga prikličem pozneje, ko prodiram v najbolj skrite kotičke osebnosti, ki jo bom igrala, v njen značaj, pod njeno kožo. Vedno bliže ti je, vedno bolj je tvoja in ti njen. Sama o osebi, ki jo »delam«, veliko razmišljam; o tem, kakšna je, kaj počne, ko ni na odru, kaj je, kaj bere, misli, kako čuti, kako se oblači, kakšne barve ima rada, kakšne vonje, kakšna je v odnosu do partnerja. Več plati osebe osvetliš, najdeš, bolj živa je potem na odru.“


1974
V Kopru se je rodil igralec Rafael Vončina.

7. julij


1892
V Škofji Loki je umrl pravnik, publicist in dramatik Franc Škofič.


1924
V Ljubljani se je rodila igralka Alenka Svetel. Alpinistka, po kateri se imenuje tudi smer Svetelove v zahodni steni Planjave.


1964
V Ljubljani je umrl igralec Janez Čuk. Sandi iz celovečernega filma Vesna. Pri enaintridesetih letih je naredil samomor.


2011
V Ljubljani je umrla dramaturginja, teatrologinja in visokošolska profesorica Barbara Sušec Michieli.

8. julij


1893
V Ljubljani se je rodila igralka in altistka Cirila Medved Škerlj. Študirala je na Dunaju na Akademiji za glasbo in gledališko umetnost.


1922
V Ljubljani se je rodil režiser lutkovnih filmov, ilustrator in risar stripov Saša Dobrila. Podpisan pod prvi slovenski črnobeli animirani film Sedem na en mah, za katerega je napisal scenarij in izdelal lutke in sceno.


1957
V Ljubljani se je rodila Silva Čušin. Prejemnica Borštnikovega prstana. »(...) kot da bi se po odru premikala zastrta z nekakšnim tilom, prosojno zaveso, v katero se, kadar jo prepih razpre, znova krčevito zavije. Ne, nobenega prebližnjega stika, nobenega diha v uho, sline na lice, ugriza v dlan. Besede so tampon, ki ustavi vse, kar ji pride preblizu. Besede, glas, omahljiv hlad, ki pa ni mrzlota zime, hladilnika, bolečine, temveč samote,« je ob njeni vlogi Laure Lenbachove (Agonija, SNG LJ) zapisal Blaž Lukan.


1972
V Slovenj Gradcu se je rodila igralka Tina Gorenjak. Še iz otroštva plesalka. Potem pevka. Vse skupaj pa z malo seksapila zapakirano v kabareje super prodajanih hitov.


1996
V Ljubljani je umrla lutkarica, oblikovalka lutk in kostumografka Andra Avčin.

9. julij

Danes je dan virtualnih razstav. Vabljeni h virtualnemu obisku. Odprto vse dni v tednu 24 ur na dan. Hvala za vašo virtualno pozornost in na virtualno svidenje še kdaj.


1887
V Zadobrovi pri Celju se je rodil politik, pisatelj in dramatik Anton Novačan. Po njem se imenuje tudi vsakoletno srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin Novačanova gledališka srečanja.

10. julij


1856
V Smiljanu pri Gospiću se je rodil izumitelj Nikola Tesla. Hvalnica njegovemu geniju pa je predstava Tesla Electric Company (rež. T. Pandur). http://www.repertoar.sigledal.org/predstava/2397


2009
V Ljubljani je umrl pisatelj in dramatik Peter Božič.

11. julij


1944
V Trnjanjski Kuti na Hrvaškem je umrl mladinski pisatelj Josip Vandot.

12. julij


1966
V Ljubljani se je rodila Uršula Cetinski. Magistra upravljanja v kulturi in medijih. Direktorica Mladinca.


1975
V Kopru se je rodil pesnik, prevajalec, dramaturg in avtor dramatizacij Gašper Malej.


1984
V Mariboru je umrla igralka Vika Podgorska, z rojstnim imenom Hedvika Čus, poročena Nučič. Prva tragedinja zagrebške Drame.

13. julij


1920
V Trstu so italijanski fašisti požgali Slovenski narodni dom. S tem barbarskim dejanjem je bilo slovensko gledališko snovanje iz Trsta pregnano za četrt stoletja.


1988
V Ljubljani je umrla igralka Metka Bučar.


2012
V Ljubljani je umrl igralec Polde Bibič. In takole je o njem twitnil Jonas Žnidaršič: »Polde je bil moj profesor na faksu. Nauču nas je pavze med stavki. Krpana je znal edini povedat kot se šika. Cvetje v jeseni. Stara šola.«

14. julij


1795
V Ljubljani je umrl dramatik, pesnik in zgodovinar Anton Tomaž Linhart. Osrednja oseba slovenskega preporoda v 18. stoletju.


1890
V Astrahanu (Rusija) se je rodila Marija Nablocka s pravim imenom Marija Nikolajevna Borislavska. Igralka, ki se nikoli ni povsem otresla ruskega naglasa in nepozabna Canine iz predstave Volpone, ki sodniku razloži svoj poklic kurtizane kot: »Zasjeebnica«. Ana Karenina. Baronica Glembayeva. Gospa iz Astrahana kot je o njej pisal Kalan. Predvsem pa emancipirana lepotica, katere nasmeh je vse po vrsti očaral in na Slovenskem nadomestil nasmeh Mone Lize.


1912
V Splitu se je rodila pisateljica, prevajalka in dramatičarka Mira Mihelič. Prva ženska, ki je vodila tukajšnje društvo pisateljev in slovensko izpostavo mednarodne pisateljske organizacije Pen.


1936
V Havani se je rodil pantomimik, igralec in režiser Andrés Valdés. Popotnik, ki se je ustalil v Ljubljani in Sloveniji prinesel novo umetnost - sodobno pantomimo. A je nagrada bršljanov venec Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo (2010) dovolj veliko priznanje?


1937
V Ljubljani se je rodil igralec Tone Slodnjak. Starejši brat dramaturga Marka in sin slavista Antona Slodnjaka in eden najboljših Shakespearovih Hamletov na Slovenskem.


1961
V Novem Sadu v Srbiji se je rodil igralec Dario Varga.


1964
V Ljubljani se je rodila lutkarica Barbara Bulatovič.


1977
V Ljubljani je umrla igralka Mihaela Šarič. Profesorica dramske igre in umetniške besede na AIU.

15. julij1858
V Ljubljani se je rodil igralec Anton Danilo, s pravim imenom Cerar. Zvest ljubljanskemu odru. Med prvo svetovno vojno je vodil Malo gledališče in izdajal lasten časopis. Ob upokojitvi je postal časten meščan Ljubljane in hodil po mestu v beli promenadni obleki, s sprehajalno palico in nepogrešljivo virižinko – cigaro v kotičku ust.1876
V Trebnjem se je rodil organizator in publicist Rudolf Bitner.1956
V Sladkem Vrhu se je rodila režiserka in producentka Branka Nikl Klampfer.

16. julij


1975
V Postojni se je rodila dramaturginja, dramatičarka, producentka in Grumova nagrajenka Simona Semenič. »Imam epilepsijo. Pa kaj.«

17. julij


1984
Na Reki je umrla igralka Branka Verdonik, rojena Rasberger.


1987
Na otoku Krk na Hrvaškem je umrl igralec Volodja Peer.


1996
Umrl je igralec, režiser, dramaturg, dramatik, kritik, esejist, slavist in teatrolog Bratko Kreft.

18. julij


1944
V Ljubljani je umrl igralec in režiser Jože Kovič.


1950
V Ljubljani se je rodil gledališki režiser Eduard Miler. Ob njegovem rojstu je šišenski župnik v rojstni list napisal ime Eduardus Miler, ker ni imel črke ü v pisalnem stroju, predvsem pa ne dovolj poguma za to grozovito črko ü. Najbrž je že od rane mladosti razvijal načelnost, ki jo najpogosteje pripisujejo k njegovi osebni karakteristiki, pa družbeno angažiranost in aktualnost.


1969
V Novem mestu se je rodila igralka Romana Šalehar. Članica Mladinskega gledališča.

19. julij


1975
V Kranju se je rodil igralec in trobentač Matija Vastl. Jezus Kristus. Zmaj Tolovaj. Martin von Essenbeck. Rodion Romanovič Raskolnikov, bivši študent. Komolec. Učitelj Šviligoj. Georges Danton in poslanec.

20. julij


1959
V Kranju se je rodila dramaturginja, prevajalka in publicistka Darja Dominkuš.

21. julij


1922
V Ljubljani se je rodil igralec Demeter Bitenc. ‘Večni mladenič s cigaro v ustih’ je začel svojo poklicno pot v gledališču, potem pa se bolj posvetil filmskim vlogam in postal glavni ‘bad guy’ igralec.


1965
V Kranju se je rodil režiser Uroš Trefalt.


1966
Na Ptuju se je rodil režiser Samo M. Strelec.

22. julij


1962
V Metliki se je rodila režiserka Mateja Koležnik. Že v srednji šoli kantavtorica, o kateri je youtube uporabnik ob pesmi Jardin d'hiver, ki jo je zapela s skupino Bossa de novo zapisal: »Mateja Koležnik je s svojim mehkim (da ne uporabim bolj sočne besede) glasom fantastična. Kakšna škoda, da tu ni mogoče najti kakšne skladbe iz njenih kantavtorskih časov s konca 70. in z začetka 80. let. Le kdo se danes spomni, da je Mateja leta 1980 v Subotici dobila nagrado za najboljšo interpretacijo?! In to istega leta, ko so tam nastopili Film, Idoli in Šarlo Akrobata s tremi kultnimi skladbami "novega vala": Neprilagodjen, Zašto su danas devoljke ljute in Ona se budi.«


1963
V Mariboru se je rodil igralec Bojan Emeršič. V spomin množice zapisan predvsem kot komičen lik Zmago Batina, dr. Jarc, ki poanto komedijanta za Playboy razloži: »Ni vsak smešen človek komedijant. Dober komedijant je tisti, ki dela komedijo, ne tisti, ki je postavljen in ga narediš smešnega. Dober komedijant lahko igra blazno resen lik, pa bo našel neki moment, ki bo deloval zelo smešno. V bistvu je taka tudi človeška natura. Ni tipov, ki bi bili samo skrajno resni. Komedijantstvo res moraš imeti v sebi. Videti moraš komične situacije.«


1982
V Ljubljani je umrl igralec in lutkovni režiser Polde Dežman. Direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana.


1986
V Domžalah je umrla igralka Nada Gabrijelčič.

23. julij


1893
V Metliki se je rodil Osip Šest. Najprej igralec, dokončno režiser. Pravijo, da bi gledališko desetletje po prvi vojni lahko nosilo tudi njegovo ime. V svoji režiserski karieri je pripravil okoli 250 premier, veljal je za Shakespearjevega interpreta, poleg tega pa se je lotil mnogih dramskih novosti - prvi je v Ljubljani uprizoril svojčas prepovedane Cankarjeve Hlapce.


2008
V Mariboru je umrl pesnik, pisatelj in publicist Dušan Mevlja. Tudi igralec Drame Maribor in urednik gledaliških listov.

24. julij


1966
V Brežicah se je rodil igralec Matej Recer. Član Mladinskega gledališča.

25. julij


1942
Na Opčinah se je rodila kostumografka Marija Vidau.


1953
V Ljubljani se je rodil scenograf Tomaž Marolt.


1963
V Ljubljani je umrl igralec, režiser, pedagog in publicist Milan Skrbinšek.


1976
V Celju je umrl pravnik Radovan Brenčič. 19 let tudi uspešen upravnik mariborskega gledališča.


1993
V Ljubljani je umrl igralec in prejemnik Borštnikovega prstana Maks Furijan.

26. julij


1975
V Ljubljani je umrl ingralec in pevec Pavle Kovič.


2011
Umrl je igralec zvest tržaškemu gledališču Livij Bogatec.

27. julij


1915
V Grahovu pri Cerknici se je rodila igralka Ančka Levar. Prejemnica Borštnikovega prstana. Priimek je prevzela po svojem stricu igralcu Ivanu Levarju, ki jo je vpeljal v gledališki svet. Članica ljubljanske Drame in Jugoslovanskega dramskega pozorišta.


1962
V Gördingu na Danskem se je rodila igralka Jette Vejrup, poročena Ostan. Članica MGL ansambla. Fräulein Schneider, Olga, Sladka Sue, Fjokla, Harper Regan, ki je pred nekaj leti v intervjuju za Dnevnik povedala: „Slovenščina je zame še vedno tuj jezik in bo to verjetno do konca življenja. /.../ So trenutki, ko dejansko ne razumem, kaj govorim, saj so mi vse te besede in zvoki - tuji. Veste, torta dobi zame pravi pomen, ko zaslišim besedo "lagkage"! Če obnavljamo predstavo, ki je nekaj časa nismo igrali, moram z vajami začeti vsaj teden dni pred uprizoritvijo. Nenehno vadim, teden dni prej, dva dni prej, en dan prej, pred samim nastopom imam intenzivne ogrevalne vaje - sem kot kak športnik!“


1972
V Ljubljani se je rodila literarna komparativistka, filozofinja in dramatičarka Tamara Matevc. In zagotovo tista, ki prebere prav vse prispevke na spletnem portalu Sigledal.

28. julij


1930
V Zagrebu se je rodil režiser in teatrolog Branko Gavella. Človek širokega ustvarjalnega dometa, ki je pomemben pečat pustil tudi v slovenskem gledališču med obema vojnama in kasneje – prvi je na Slovenskem uprizoril prepovedanega Molierovega Tartuffa in se sistematično lotil Krleževih dram.

29. julij


1952
Na Reki na Hrvaškem je umrl režiser, igralec, dramatik, publicist in prevajalec Rade Pregarc.


1992
V Ljubljani je umrl pisatelj, dramatik in dramaturg Dominik Smole.


2011
V Ljubljani je umrl plesalec, baletni pedagog in koreograf Iko Otrin.

30. julij


1975
V Ljubljani se je rodila lutkarica in pripovedovalka Katja Povše.


1980
Na Ptuju se je rodila performerka, igralka in plesalka Barbara Kukovec.

31. julij