Geslo:Na današnji dan/Avgust

Iz Geslo

1. avgust


1890
V Celju se je rodil pravnik Radovan Brenčič. 19 let tudi uspešen upravnik mariborskega gledališča.


1910
V Ljubljani se je rodil Bojan Stupica. Po osnovni izobrazbi arhitekt, v gledališču pa najprej igralec, potem režiser ter prav tako scenograf. Umetniški vodja ljubljanske Drame, upravnik Jugoslovanskega dramskega gledališča v Beogradu, katerega pravi svet je ves čas ostajal predvsem svet dramske režije.


1974
V Ljubljani se je rodila igralka Vesna Pernarčič. Nagrajenka Prešernovega sklada in članica kranjskega gledališča, ki so ji v utemeljitvi nagrade med drugim zapisali: „Dvomimo, da obstaja v slovenskem prostoru igralka, ki bi uspela tako popolno in dih jemajoče upodobiti Marlene Dietrich, kot jo je v istoimenski predstavi upodobila ona. V predstavi - kabaretu, ki ni kabaret ... gledaš in poslušaš Marlene, ki ni in je Marlene ... in občuduješ igralko Vesno Pernarčič, ki je oboje in še več.“

2. avgust


1901
V Šmartnem pri Litiji se je rodil pisatelj in dramatik Slavko Grum. Kot študent medicine na Dunaju se je seznanil s Freudom, ki je z novo vedo psihoanalizo močno zaznamoval njegov literarni opus.


2015
V 73. letu je umrl literarni in gledališki kritik, esejist, urednik, teatrolog in dramaturg Andrej Inkret.

3. avgust


1949
V Zagorju ob Savi je umrl pisatelj in dramatik Slavko Grum. Po njem se imenuje Grumova nagrada - nagrada za izvirno slovensko dramo.


1973
Na Jesenicah se je rodil igralec Gaber K. Trseglav. Ukvarja se tudi z režijo in organizacijo prireditev in je soustanovitelj društev Mali vaški (m)odrc, KUD Gleam ART Bled, KUD E-nota in predsednik KUD Zasip.

4. avgust


1906
V Trstu se je rodil prejemnik Borštnikovega prstana Rado Nakrst. Svojo igralsko pot je začel in sklenil v Trstu. Kot dvanajstleten fantič je prvič stopil na oder Narodnega doma v Trstu, ki so ga naslednje leto požgali, igralsko zavetje pa je našel v Drami Maribor, preživel nekaj časa tudi na ljubljanskih deskah, potem pa se vrnil v Trst med prve igralce obnovljenega Slovenskega narodnega gledališča v Trstu.


1996
V Ljubljani je umrl igralec Milan Brezigar.


1997
Na Golniku je umrla igralka in plesalka Majolka Šuklje.

5. avgust1925
V Mariboru je umrl Josip Boc. Pred prvo svetovno vojno je bil eden najvidnejših gledaliških ustvarjalcev v Celju in Mariboru.


1931
V Beogradu se je rodil igralec Andrej Kurent. Profesor tehnike govora na AGRFT.


1940
V Mariboru se je rodil pisatelj, dramatik in dramaturg Tone Partljič. Kot otrok je sanjal o tem, da se dotakne sonca in ko je kasneje napisal zbirko mladinskih spominskih črtic Hotel sem prijeti sonce, je zanjo prejel Levstikovo nagrado.

6. avgust


1885
V Postojni se je rodila igralka Mileva Zakrajšek. Nepozabna kmetica Angelca Gradnik iz filma Na svoji zemlji: »Sezula sem se, ker grem zadnjič po svoji zemlji.«

7. avgust


1904
V Zagorju ob Savi se je rodil Slavko Jan. Prejemnik Borštnikovega prstana. Začel je kot igralec, bil je mladostni Romeo in Hamlet, ter Ščuka zrelih let, potem pa eden izmed vodilnih režiserjev, redni profesor za režijo na AGRFT in v dveh obdobjih ravnatelj ljubljanske Drame.


1962
V Trbovljah se je rodil plesalec, koreograf in pedagog Iztok Kovač. Vodja mednarodne skupine En-knap. Direktor Španskih borcev. Ali bi imel tako bleščečo plesno kariero, če se ne bi rodil prav v delavskem okolju Trbovelj?


1995
V Dominikanskem samostanu na Ptuju je bila premierno uprizorjena predstava Krčmarica (rež. Samo M. Strelec) Gledališča ZATO., ki je na Festivalu Dnevi komedije v Celju postala žlahtna komedija, Samo M. Strelec pa žlahtni režiser. Gledališka skupina Zato., se je trudila za ponovno profesionalizacijo gledališča na Ptuju, prijetno pa so jo osvežili Vesna Pernarčič, Vojko Belšak, Tadej Toš, Gregor Geč, Rok Vihar, Barbara Vidovič in Maša Židanik.

8. avgust


1989
V Ljubljani je umrl pisatelj, kritik, esejist, teatrolog, gledališki zgodovinar in pedagog Filip Kalan Kumbatovič.

9. avgust


1728
V Augsburgu v Nemčiji je umrl igralec Franc Jožef Gogala. Prvi poklicni igralec slovenskega rodu, ki je stopil na odre Dunaja, Münchna in Augsburga.


1942
Na Jesenicah se je rodil igralec Sandi Pavlin. Član Mladinskega gledališča.


2008
V Bohinju je umrla arhitektka, slikarka, plesalka, likovna in plesna pedagoginja, kritičarka in publicistka Marija Vogelnik.

10. avgust


1928
Rodil se je eden najbolj priljubljenih slovenskih mladinskih pisateljev Leopold Suhodolčan, čigar zgodbe so privlačno gradivo tudi za gledališke odre.

Na Ptuju se je rodil pisatelj, dramatik in novinar Miha Remec. Večkrat podpisan tudi z ženskim psevdominom Irena Remrom. Najplodovitejši pisatelj znanstvene fantastike.


1986
V Ljubljani je umrl igralec Janez Rohaček.

11. avgust


1938
V Ljubljani je bila ustanovljena Akademija znanosti in umetnosti.


1942
V Ljubljani je umrl pisatelj in dramatik Tone Čufar. Ustrelili so ga, ko je skušal med predajo zapornikov pobegniti.


1958
V Ljubljani je umrl slikar in scenograf Ivan Čargo.

12. avgust


1924
V Ljubljani se je rodil režiser, scenograf in tehnični vodja kranjskega gledališča Saša Kump.

13. avgust

Na današnji dan izberite živo predstavo z našega napovednika (www.sigledal.org) in jo zapišite v osebno zgodovino.

14. avgust


1909
V Mariboru je bilo ustanovljeno Dramatično društvo, ki je do začetka 1. svetovne vojne pripravilo približno 56 gledaliških uprizoritev.


1919
V Ljubljani se je rodila lutkarica in kostumografka lutkovnih predstav Andra Avčin.


1936
Na Križu (Italija) se je rodil Livij Bogatec. Igralec v tržaškem gledališču, ki je kuhal odlične ribje večerje.

15. avgust


1922
V Trstu je umrl igralec, režiser in dramatik Jaka Štoka.


1999
V Šempetru pri Gorici je umrla igralka Berta Ukmar.

16. avgust


1900
V Trstu se je rodila Elvira Kralj. Prva igralka, ki je prejela Borštnikov prstan. Blaga, topla, samotarska, skromna, nebojevita (predvsem, ko je šlo za honorarje pri filmu), igralsko predana, igralka 'foha' sentimentalke. „...od skromne mladenke je dozorela v skromno ženico, ki so jo imeli radi stari in mladi, ker jim je bila 'dobra babica', ki je otrokom širom Slovenije s televizijskega zaslona ljubeznivo brala pravljice. Bolj kot je bila tiha in na zunaj neopazna, bolj smo jo vsi globoko spoštovali,“ pa je o njej v Soigralkah zapisal njen mlajši kolega Polde Bibič.


1901
V Celju se je rodil literarni in gledališki teoretik, kritik, prevajalec in pisatelj Vladimir Kralj. Profesor za teoretično dramaturgijo na Akademiji za igralsko umetnost (danes AGRFT), kjer je utemeljil dramaturgijo kot posebno disciplino v okviru visokošolskega gledališkega študija. Rektor Akademije.


1981
V Ljubljani je umrl igralec in pisatelj Franjo Kumer.

17. avgust


1937
V Sodražici se je rodil igralec Brane Ivanc.


1964
V Ljubljani se je rodila igralka, glasbenica, pedagoginja in voditeljica Alenka Vidrih.

18. avgust


1935
Na Vrhniki se je rodil igralec, prejemnik Borštnikovega prstana Janez Bermež.  »V večini vlog velikopotezen, mehak, kdaj tudi močno emocionalen ali celo ranljiv, če terjata lik in vloga sočutno tragičen, vendar zmeraj zvest, v vseh nalogah, bodisi resnih ali komičnih in grotesknih suveren, poln, izrazit, razkošen v humornem hudomušju, ironiji in kdaj celo cinizmu, v stilu nemara bližji žlahtni realistični fakturi kot modern(ističn)emu nakazovanju zgolj poglavitnih tipoloških potez,« pa so ga opisali v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov.


1942
V Črnomlju se je rodil igralec Radko Polič - Rac. Prejemnik Borštnikovega prstana. Kritičen? Iskren? Siten? Samovšečen? Načelen? Za Playboy o slovenski sceni: »Pri nas je ta zmeda, da so vsi dobri, zlata sredina, nekaj najslabšega. V našem poklicu v Sloveniji so vsi dobri. Ne smeš reči, da je nekdo slab in da je nekdo izjemen. V slovenski družbi rečejo nekomu, da je izjemen, šele takrat, ko umre. Ni pa izjemen za življenja. Kar je totalna kulturna bebčevost. Sami sebi priznavamo, da smo samo dobri, ne izjemni, da nimamo izjemnih ljudi. Da nimamo ljudi, ki so voditelji.«


1950
V Ljubljani se je rodil igralec in režiser Iztok Valič. Kot diplomirani režiser je v gledališče najprej vstopil skozi igralske vrste, svoje delo pa bolj posveča mlajši publiki.

19. avgust

Na današnji dan izberite živo predstavo z našega napovednika (www.sigledal.org) in jo zapišite v osebno zgodovino.

20. avgust


1972
V Šempetru pri Novi Gorici se je rodil režiser in raziskovalec igre Tomi Janežič. Eden najbolj dejavnih gledaliških ustvarjalcev, ki svoje režijske horizonte kontinuirano širi in preizkuša tudi v tujini in ki je ob neki priliki o izkušnjah gledališkega ustvarjanja v tujini za SiGledal povedal: „Spreminjanje perspektiv je zdravo. Za Slovence bi bilo posebej nujno potovati in si ogledati/doživeti sebe, lastno življenje, lastno državo, vse, kar smo in kar imamo v osebnem in kolektivnem smislu, z zelo različnih zornih kotov. Sicer se človek namreč zlahka potuhne v lažnem samozadovoljstvu in spregleda specifično mešanico inferiornega in superiornega kompleksa, ki je doma pod slovensko pokrovko ter se z njo nima priložnosti pa tudi ne potrebe zares soočiti. /.../ Širina duha je povezana z volumnom psihološkega prostora, perspektivami in predvsem z gibkostjo lastne sposobnosti, da na reči, ljudi, nase pogledaš skozi oči in svetove drugega.“

21. avgust

Na današnji dan izberite živo predstavo z našega napovednika (www.sigledal.org) in jo zapišite v osebno zgodovino.

22. avgust


1961
V Mariboru se je rodil scenograf Marko Japelj.


1976
V Celju je umrl Fran Roš. Vesten pedagog in mladinski pisatelj, po katerem se še danes imenuje osnovna šola v Celju.


1992
V Ljubljani je umrl slovenist, režiser in profesor France Jamnik.

23. avgust


1933
V Ljubljani se je rodil scenograf, kostumograf in slikar Matthias Kralj. Delaven predvsem v avstrijsko-nemških gledališčih.

24. avgust


1869
Rodila se je igralka Avgusta Danilova. V prvi slovenski uprizoritvi Ibsenovih Strahov (leta 1899) je igrala gospo Alvin, čeprav je takrat imela šele trideset let. Njenega sina, sina gospe Alvin, Osvalda, pa je igral njen več kot deset let starejši mož Anton Cerar – Danilo.


1903
V Divači se je rodila igralka Margaritha Maria Victoria Hahm, kasneje preimenovana, poročena in prepoznana kot Metka Bučar.


1929
V Ljubljani se je rodil pisatelj in dramatik Dominik Smole. Slovenski Sofokles z Antigono. Dramaturg, ki je bil v ljubljanski Drami zaposlen najkrajši možni čas – tri mesece.


1942
Na Pugledu pri Starem Logu je med italijansko roško ofenzivo umrl pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Miran Jarc.


1963
V Mariboru se je rodila igralka Ksenija Mišič. Nekoč baletki je zdaj najljubši ples tango.

25. avgust


1891
V Ljubljani se je rodil igralec in režiser Drago Pogorelc. Član Šentjakobskega gledališča.


1909
V Ljubljani se je rodil igralec Jože Zupan. Pokončen. Moder. Razsoden. Razumevajoči. Markantne postave. Igralec, ki ni nikoli zakričal.


1938
V Metliki se je rodil Matjaž Turk. Diplomirani arhitekt in igralec. Na svoji poti pol igralec in pol scenograf.

26. avgust


1969
V Novem mestu se je rodila diplomirana romanistka, diplomirana igralka Mednarodne šole za gledališče Jacques Lecoq, prevajalka, pisateljica in gledališka pedagoginja Maja Gal Štromar.

27. avgust


1930
V Semiču se je rodila igralka Mihaela Novak Mahnič.


1959
V Mariboru se je rodila dramaturginja in producentka Livija Pandur.


1974
V Ljubljani se je rodil igralec in stand up komik Tadej Toš. Rodil se je v Ljubljani, ne morš verjet, pa zaprisežen Štajerc. To je mogla bit pomota al pa urgenca! - Za SiGledal je nekoč na vprašanje, kaj si igralec želi od gledališke kritike, povedal: „ Igralec si želi samo superlativne kritike, ki ga kujejo v nebo. Ampak življenje ni potica.“

28. avgust


1931
V Celju se je rodil igralec Volodja Peer. »Peerova nadarjenost za oblikovanje žanrsko različnih vlog se je kot kombinacija komike, groteske in karakterološke reliefnosti marsikdaj gibala na robovih zunanje izzivalnosti, a igralec je v njej znal ohranjati ravnotežje in se tudi zato zapisal med zelo priljubljene slovenske igralce,« pa zapišejo ob njegovo podobo v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov.


1932
V Gorišnici pri Ptuju se je rodil igralec Zlatko Šugman. Prejemnik Borštnikovega prstana. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja najbrž eden najbolj priljubljenih igralcev, rojen komik, ki je poleg gledališča briljiral tudi v filmu in na televiziji.

29. avgust


1929
V Ljubljani se je rodila igralka in plesalka Majolka Šuklje.


1955
V Ljubljani se je rodila Desa Muck. Blazno resno vsestranska in blazno resno komična ustvarjalka, avtorica, igralka, izvajalka, prevajalka … , ki je ob neki priliki Patriciji Maličev na vprašanje, kako to, da piše samo po naročilu, povedala: „To je pa zato, ker nimam dovolj denarja, da bi najprej napisala knjigo in si nato vzela čas, da bi jo ponujala založbam in čakala, kdo mi bo ponudil več. Zato pišem po naročilu. V tujini se tako dela že par sto let.“

30. avgust


1913
V Zagrebu se je rodila igralka Branka Verdonik, rojena Rasberger. »Zrela repertoarna igralka, umetnica, brez katere bi stalo mariborsko gledališče tistih let (predvojnih in povojnih) veliko niže,« jo označijo v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov.


1952
V Celju se je rodil igralec Zvone Agrež. Zvest celjskemu gledališču in celjski publiki.


1963
V Celju se je rodila igralka, režiserka, producentka in kustosinja Barbara Novakovič Kolenc.


1972
V Ljubljani se je rodila Mateja Pezdirc Bartol. Doktorica in docentka za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je osrednji predmet njenih predavanj pregled slovenske dramatike. Pred leti je za SiGledal o branju dramatike povedala: „Bralcev dramskih besedil pa je manj kot gledalcev, shematično bi jih lahko razdelili v tri skupine: za dijake je to obvezno domače branje in za študente nekaterih fakultet del študijskih obveznosti, potem so t. i. poklicni bralci, kamor štejem dramaturge, režiserje, igralce, kritike in novinarje kulturnih redakcij, raziskovalce …, zadnjo skupino pa sestavljajo ljubitelji gledališča, ki berejo pred ali po ogledu predstave. Načeloma dramskih besedil ne beremo na plaži, v avtobusu, pri frizerju … in ne sodijo v prostočasno branje. Dejstvo je, da zahteva dramsko besedilo drugačne strategije branja kot branje romanov ali poezije, saj drugače oblikuje fiktivni svet, kar je posledica njegovega dvojnega eksistenčnega statusa: je literarno besedilo, ki hkrati omogoča tudi gledališko uprizoritev.“

31. avgust


1966
V Šempetru pri Gorici se je rodil igralec, slikar in tudi kipar Boris Mihalj. S platnom v ljubljanski Drami.