Geslo:Na današnji dan/September

Iz Geslo

1. september


1949
V Ljubljani se je rodil etnomuzikolog, lutkar, ilustrator in pedagog Igor Cvetko. Soustanovitelj gledališča Zapik.


1970
Na Ptuju se je rodil igralec Vojko Belšak. Štoparski vodnik po slovenskih teatrih.


1982
V Novem mestu se je rodil igralec Matija Stipanič. Član ansambla Drame Maribor.


1987
V Ljubljani je umrl igralec in režiser Vladimir Skrbinšek. Prejemnik Borštnikovega prstana.

2. september


1990
V Ljubljani je umrl pesnik, pisatelj, dramatik, esejist, kritik in prevajalec Jože Javoršek. V povojno zgodovino zapisan kot udbovski ovaduh.

3. september


1921
V Ljubljani se je rodila igralka Mira Bedenk.

V Ljubljani se je rodil igralec Danilo Bezlaj. Član MGL ansambla.


1969
V Ljubljani se je rodil vsestranski lutkovni ustvarjalec Marjan Kunaver.

4. september


1929
V Slavonski Požegi se je rodil slikar, scenograf in kostumograf Zlatko Bourek.


1942
V Spodnjih Gameljnah se je rodil igralec Andrej Nahtigal. Član ansambla ljubljanske Drame. Prejemnik odličja Marija Vera za življenjsko delo ob čemer so zapisali, da je večino svoje igralske poti prehodil v ljubljanski Drami, kjer je s svojo čisto in nepreračunljivo privrženostjo gledališču in z avtentičnim veseljem do igre, z intelektualno odprtostjo ter umetniško radovednostjo odločilno prispeval k mojstrenju ansambelske igre, a obenem nikoli ni zanemaril svoje individualnosti.


1963
V Kranju se je rodil igralec Renato Jenček. Prvak celjskega gledališča, ki ga je stavek igralske kolegice, kot je povedal za SiGledal,: »Igra s tabo je pa čisti rokenrol …«, v smislu improvizacij in netočnih iztočnic pripeljal do večje 'tehnične' discipline, natančnosti, ki pa še vedno dopušča variabilnost ritma, tempa in navdiha, kot je povedal v intervjuju za sigledal.


1974
V Kranju se je rodil fotograf Simon Stojko Falk. Prvi slovenski svetovni prvak v BMX freestylu. Trikerski gramofonski kralj.


1985
V Ljubljani je umrla pisateljica, prevajalka in dramatičarka Mira Mihelič.


2004
V koprodukciji Mini teatra, Novega kazališta Zagreb in ARL Dubrovnik je bila premierno uprizorjena lutkovna predstava Pravljica o carju Saltanu (rež. A. Anurov). Naslednje leto je predstava prejela nagrado Grand Prix Bienala ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenija. Na festivalu Valise Lomza na Poljskem pa tudi Poljsko nagrado lutkovnih ustvarjalcev.


2008
V Ljubljani je umrla igralka Mira Sardoč. Prejemnica Borštnikovega prstana.

5. september


1926
V Šentanelu se je rodil Mitja Šipek. Vrhunski metalurg. Specialist za železarski ultrazvok. Kulturni ambasador Koroške. Igralec. Režiser. Dramatik. Zborovodja. Prejemnik Linhartovega priznanja, Severjeve in Galussove nagrade ter Kidričeve nagrade za izume. Avtor neuradne koroške himne.


1960
V Ljubljani se je rodila kostumografinja Jerneja Jambrek.

6. september


1948
V Ljubljani se je rodil pesnik, dramatik, esejist in prevajalec Ivo Svetina. Soustanovitelj Gledališča Pupilije Ferkaverk in Gledališča Pekarna. Za spletni portal Sigledal je zapisal: »Slovensko gledališče se ni rodilo, če parafraziram Nietzscheja, iz duha naroda, ampak se je narod rodil iz duha gledališča.«


1978
V Ljubljani je umrla Elvira Kralj. Prva igralka, ki je prejela Borštnikov prstan.

7. september


1971
V Brnu na Češkem je umrla igralka Vera Danilova. Hči igralke Avguste Danilove in igralca Antona Danila.

8. september


1888
V Rakeku se je rodil pevec evropskega kova Ivan Levar. Študij na Dunaju, prvi angažma v Moravski Ostravi, uveljavitev po nemških odrih, zaposlen v Zagrebu, po razpadu monarhije pa član ljubljanske operne hiše. Igralec ljubljanske Drame. Vodilni interpret herojskih vlog. Prvi redni profesor dramske igre na AIU.


1903
V Gorici se je rodila Nada Gabrijelčič. Temperamentna igralka s smislom za humor.


1956
V Ljubljani je umrl lutkar Milenko Doberlet.

9. september


1909
Na Dunaju se je rodila akademska slikarka, ilustratorka in oblikovalka ročnih in marionetnih lutk Mara Kralj. Med lutkami je tudi slavna Zvezdica Zaspanka (LGL). Soproga in tesna sodelavka Toneta Kralja.


1965
V Ljubljani se je rodil režiser, scenograf in oblikovalec svetlobe Tomaž Štrucl.

10. september


1962
V Mariboru se je rodila Marinka Poštrak. Gospa s kitami, ki s svojimi repertoarji družbeno angažiranih projektov piči direktno v srž problema. Pa tudi vroča, strastna in mila pesnica. „Nad mano vrišč galeba. Samo on zna kričati tako predirljivo kot molčiva midva.“


1979
V Mariboru je umrla igralka in pevka Danica Savinova. Članica Drame Maribor.


2008
Na današnji dan je bila v ljubljanskem lutkovnem gledališču premierno uprizorjena predstava Kabaretluknja (rež. M. Solce), ki je naslednje leto na Bienalu ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenija prejela Grand prix nagrado za predstavo v celoti. Otvorili pa so tudi nov prostor gledališča, imenovan Tunel.

11. september


1888
V Trstu se je rodil lutkar Joso Zidarič Najprej je študiral pravo, potem pa se je preselil v Ljubljano, kjer je leta 1927 ustanovil marionetno gledališče pri društvu Sokol Tabor.


1929
V Ljubljani se je rodil dramatik, esejist in dramaturg Primož Kozak. Njegove drame Dialogi, Afera in Kongres, izdane kot trilogija, predstavljajo enega od vrhuncev povojnega gledališkega pisanja.

12. september


1967
V Ljubljani je umrl pisatelj, dramatik, esejist, publicist in tajnik ljubljanske Drame Vladimir Bartol.

13. september

Kako so vam všeč digitalne razstave na SiGledal.org? Katera vas najbolj pritegne? Rudi Šeligo, Festival Borštnikovo srečanje 2012, Rojevanje ptujskega gledališča. Vnovič., Alenka Bartl, kostumografka? - V pripravi seveda tudi že nove digitalne razstave.

14. september


1991
V Ljubljani je umrl igralec in režiser Drago Pogorelc. Član Šentjakobskega gledališča.


2001
V Ljubljani je umrl džezovski trobentač, ki je napisal glasbo tudi za nekaj dvajset in več predstav, Petar Ugrin.

15. september

Na današnji dan izberite živo predstavo z našega napovednika (www.sigledal.org) in jo zapišite v osebno zgodovino.

16. september1849
Odprli so železniško progo Celje–Ljubljana, kar je bil povod za prvo predstavo v slovenskem jeziku v Celju. V celjskem Mestnem gledališču je Družba slovenskih gledaliških diletantov uprizorila Linhartovo Županovo Micko. Za to je imel največje zasluge tiskar Janez Jeretin skupaj s profesorjem Josipom Drobničem.


1929
V Ljubljani se je rodil France Jamnik. Najprej slovenist, potem režiser.Profesor in dekan na AGRFT.


1947
Rodila se je dramaturginja in teatrologinja Mojca Kreft. O bistvu gledališča pravi: „Gledališče je velika sanjalnica ustvarjenih iluzij, senc in svetlob, človekovih usod in radosti, čudež zanosa, pa tudi prepadov, stisk in upanj, spominov in prihodnosti.“


1973
V Mariboru se je rodil igralec in gledališki lektor Simon Šerbinek. Pravi, da je ob gospodu Jožetu Faganelu začutil, da je morda jezik v gledališču velika umetnost in da ga bo zaneslo še kam globlje v teorijo, ko mu praksa ne bo več zadostovala.

17. september


1890
V Zakojci se je rodil pripovednik, dramatik, pesnik, publicist, prevajalec, književni organizator, književnik in politični delavec France Bevk. Eden izmed bolj plodnih slovenskih avtorjev. Nobena njegova drama pa že od leta 1994 ni bila uprizorjena na gledališkem odru. Umrl je na isti dan v Ljubljani čez 80 let (leta 1970).

18. september


1946
V Ljubljani se je rodil Aleš Berger. Vrhunski prevajalec, legendarni urednik, pronicljiv kritik, strasten šahist, ki prevajanje bolj kot s šahom primerja s pingpongom.


1957
Na Ptuju se je rodil igralec Igor Samobor. Prejemnik Borštnikovega prstana in ravnatelj ljubljanske Drame.


1990
V Ljubljani je umrl pripovednik, dramatik in esejist Marjan Rožanc.

19. september


1904
V naselju Goričak v občini Zavrč se je rodil igralec Maks Furijan. Prejemnik Borštnikovega prstana, ki je s pristnim ponosom nosil prstan petek in svetek. Predavatelj gledališke maske na AGRFT. Za prijatelje Furči. Igralec neštetih mask, ki se ga občinstvo nikoli ni naveličalo.


1957
V Ljubljani se je rodil igralec Vojko Zidar.


2001
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Razmadežna (rež. J. Lorenci), ki je prejela Nagrado Borštnikovega srečanja za najboljšo predstavo v celoti in Grand Prix festivala Zlati lev v Umagu.


2006
V MGL-ju je bila premierno uprizorjena predstava Kabaret (rež. S. Moša), ki je na Festivalu Borštnikovo srečanje prejela Borštnikovo nagrado za estetski preboj in imela več kot sto ponovitev.

20. september


1892
V Trstu se je rodil skladatelj Marij Kogoj. Utemeljitelj in osrednja osebnost slovenskega glasbenega ekspresionizma.


1948
V Ljubljani se je rodil pesnik in pisec dram Denis Poniž. Predavatelj na AGRFT. Pričevalec slovenske gledališke zgodovine. Poznavalec evropske dramatike. Penzionist. Še kaj na P?


1965
V Mariboru se je rodila Mojca Redjko. Direktorica in umetniška vodja mariborskega lutkovnega gledališča. Za SiGledal je povedala: "Igralci so nosilci repertoarja, vsaj dokler je javno gledališče še tako definirano v slovenskem prostoru, kot trenutno je. Kolikor je prepričljiv umetniški ansambel, toliko je potem lahko tudi program.“

21. september


1975
Na Jesenicah se je rodila režiserka Ana Krauthaker. Aktivna predvsem na radijskih valovih.

22. september


1958
V Celju se je rodil gledališki in filmski režiser, dramatik, pesnik in pisatelj Vinko Möderndorfer. Vsestranski ustvarjalec, kateremu glavna ambicija je povedati zgodbo.


2001
V Špas teatru je bila premierno uprizorjena predstava Stevardese pristajajo (rež. Vinko Möderndorfer), ki je na Dnevih komedije v Celju postala Žlahtna komedija po izboru občinstva.

23. september


1919
V Ljubljani je umrl igralec Ignacij Borštnik. Njegovo ime še danes nosijo najboljši igralci v obliki prstana.

V Bohinjski Bistrici se je rodil režiser, lektor, dramatik in publicist Mirko Mahnič. Predavatelj na AGRFT.

24. september


1891
V Bjelovaru na Hrvaškem se je rodila igralka Mihaela (Mila) Šarič. Profesorica dramske igre in umetniške besede na AIU. Leta 1928 je prvič igrala Lepo Vido iz Cankarjeve istoimenske drame, ker pa je bila izjemno mladostnega videza, je vlogo brez težav obnavljala še sredi druge svetovne vojne.


1944
V Ljubljani se je rodil igralec Miro Podjed. Prepoznaven član celjskega gledališča.


1959
V Ljubljani se je rodil igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik. Član ansambla Mladinskega gledališča.


2004
V Ljubljani je umrl filmski režiser, ki je najprej bil igralec, Jože Gale. Oče filmskega Kekca.

V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Hodnik (rež. M. Zupančič), ki je na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Šeligovo nagrado kot najboljšo uprizoritev v celoti. Matjaž Zupančič, avtor dramske predloge in režiser predstave, pa je za dramski tekst Hodnik prejel tudi Grumovo nagrado.

25. september


1885
V Pragi se je rodila Nana Wintrova, poročena Šest. Igralka, ki ni bila šestkrat poročena, ampak le enkrat z našim režiserjem Osip Šestim, s katerim je osvojila slovenske gledališke odre.


1968
V Ljubljani se je rodila Eva Maurer Škofič. Klovnesa.


1983
V Ljubljani je umrl igralec Maks Bajc. Član ansambla ljubljanske Drame.

26. september


1964
V Ljubljani se je rodila prevajalka in publicistka Tina Mahkota, ki je slovenske gledališke odre obogatila s skoraj petdesetimi prevodi irske, angleške, škotske in ameriške dramatike. O relaciji med drobnogledom in zavezništvom je povedala: „Vem, da sem pogosto pod drobnogledom igralcev, vendar mi je v izjemno veselje, če lahko na bralnih vajah sodelujem in sem del svojevrstnega zavezništva, ki ga pozna samo gledališče.“


1982
Rodil se je igralec Matej Puc. Član ansambla MGL. Za katerega je teater timski šport, znotraj katerega vsi zajemno rastejo.

27. september


1882
V Pragi se je rodil igralec in publicist František Bohuslav.


1950
V Mislinjski Dobravi se je rodil režiser Emil Aberšek. Vodja programa Mladinskega oder v Novi Gorici in programski vodja in organizator abonmajev za otroke v novogoriškem gledališču.


1993
V Ljubljani je umrl režiser in rekviziter Marjan Belina. Pedagog v ljubiteljskem gledališču.

28. september


1679
V Kamniku se je rodil glasbenik in skladatelj Mihael Omerza. Med delom v Ljubljani je zložil pet oratorijev z latinskim besedilom. Ustvarjalec glasbe k verskim igram.


2013
V SNG Drama Ljubljana je bila premierno uprizorjena predstava Svatba (rež. J. Lorenci), ki je na Festivalu Borštnikovo srečanje prejela veliko nagrado za najboljšo uprizoritev.

29. september


1892
V Ljubljani so odprli novo stavbo Deželnega gledališča z otvoritveno predstavo Veronika Deseniška v režiji Ignacija Borštnika.


1910
Na Slapu ob Idrijci se je rodil pisatelj Ciril Kosmač. Njegove zgodbe so našle pot tudi na gledališke deske: Tistega lepega dne, Pogovori, Samogovori itd.


1944
V Ljubljani se je rodil grafični oblikovalec na področju kulture in scenograf Matjaž Vipotnik. Poznate njegov plakat Marx na kolesu (z rdečim šalom), s pripisom Dušana Jovanovič: Ali je prihodnost že prišla? Za plakat za predstavo Ujetniki svobode v režiji Janeza Pipana pa je bil celo obtožen na zagrebškem okrožnem sodišču "rušenja bratstva in enotnosti jugoslovanskih narodov".


1981
V Ljubljani je umrl igralec Rudi Kosmač. Profesor umetniške besede na AGRFT.


1982
V Šempetru pri Novi Gorici se je rodil režiser Luka Martin Škof.


1993
V Ljubljani je umrl pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Matej Bor, s pravim imenom Vladimir Pavšič.


1994
V Gledališču Glej je bila premierno uprizorjena predstava Afera pouhn kufer (rež. I. Lovrić), ki je v Celju na Festivalu Dnevi komedije postala Žlahtna komedija.

30. september


1941
V Ljubljani se je rodil igralec Branko Grubar. Najprej član celjskega gledališča, potem pa do upokojitve član ansambla ljubljanske Drame.


1964
V Ljubljani se je rodil arhitekt in scenograf Andrej Stražišar.


1994
V MGL-ju je bila premierno uprizorjena predstava Za narodov blagor (rež. M. Korun), ki je bila istega leta najboljša predstava Borštnikovega srečanja v Mariboru.


1999
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Idiot: 13 skic iz romana (rež. M. Korun), ki je v Mariboru poleg treh igralskih nagrad prejela Veliko nagrado Borštnikovega srečanja za uprizoritev v celoti ter Veliko nagrado za visok umetniški dosežek ob gostovanju v črnogorskem narodnem gledališču.


2002
V Ljubljani je umrla igralka Zlata Rodošek. Zelo rada je igrala vloge iz Nušičeve dramatike in do zadnjega ji je bilo žal, da ni odigrala Gospe ministrice.


2006
V Novem mestu je umrl baletni plesalec, koreograf in pedagog Pino Mlakar.