Geslo:Na današnji dan/April

Iz Geslo

1. april

1951
V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bila premiera predstave Žogica Marogica, ki skupaj s Sapramiško in Zvezdico Zaspanko tvori deteljico lutkovnih klasik, ki nočejo dol z odra. "Čisto na koncu mesta je stala hišica, majhna kot kletka, čista kot jutranja rosa in ljubka kot cvetlica. V tej hišici sta živela dolgo vrsto let dedek in babica. Otrok nista imela in sta bila kar sama - dokler ni nekega dne skozi okno priletela žoga. Pa ne taka navadna. Imela je roke, imela je noge, usta, oči in bila je tako lepo marogasta. Zato sta ji dala ime žogica Marogica. Potem je priletel zmaj Tolovaj in odnesel žogico v svoje gnezdo ... In potem so prišli otroci in pomagali dedku in babici rešiti Marogico. Prihajali so leto za letom. Za njimi so prišli njihovi otroci njihovih otrok otroci, z očki in mamicami, dedki in babicami ... In še vedno prihajajo"

1961
V Postojni se je rodil kulturni delavec, kritik in publicist Simon Kardum.

2. april

  • Svetovni dan mladinske književnosti


1903
V Ljubljani se je rodil režiser, igralec, publicist in pedagog Ciril Debevec. V ljubljanski Drami se je zaposlil po tem, ko je vrsto let ostro kritiziral umetniško in upravno vodstvo, da je brez vsake orientacije in s slabo repertoarno politiko.


2012
V produkciji Zavoda Imaginarni je bila premierno uprizorjena predstava z najdaljšim naslovom Zgodba o nekem slastnem truplu ali Gostija ali Kako so se Roman Abramovič, lik Janša, štiriindvajsetletna Julija Kristeva, Simona Semenič in inicialki Z.I. znašli v oblačku tobačnega dima (rež. P. Ekart), ki je na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Šeligovo nagrado.

3. april


1924
V Ljubljani se je rodil gledališki in filmski režiser Igor Pretnar. Šolal se je v Moskvi na Vsesovjetski šoli za kinematografijo pri znamenitem Eisensteinu in tudi pri delu v gledališču ohranil posebno naklonjenost ruski dramatiki.


1930
V Gabrovki se je rodil gledališki režiser Marko Marin. Profesor zgodovine gledališče, od leta 2007 zaslužni profesor ljubljanske Univerze.


1982
V Ljubljani se je rodila igralka Ana Hribar.

4. april


1951
V Ljubljani se je rodil igralec Marko Okorn. Kdo ne bi imel takšnega pasjega prijatelja kot je bil (radovedni) Taček?


1973
V Ljubljani se je rodil dramaturg in dramatik Matjaž Briški.


2013
Umrla je igralka in članica Drame Maribor Anica Sivec.

5. april


1929
V Ljubljani se je rodil igralec Jurij Souček.

6. april


1955
V Ljubljani se je rodil igralec Aleš Valič. Dekan in profesor umetniške besede na AGRFT.


1971
Rodila se je arhitektka, scenografka, kostumografka, fotografinja in grafična oblikovalka Petra Veber.

7. april


1946
V Ljubljani se je rodil Dimitrij Rupel. Bolj kot pisatelja in dramatika, katerega drame so bile nekajkrat tudi uprizorjene, ga poznamo kot politika različnih strank.


1962
V Clevelandu (ZDA) se je razpustilo Dramsko društvo Ivan Cankar, ki ga je več let vodila Avgusta Danilova, prvi režiser pa je bil Janko N. Rogelj in je od ustanovitve 6. 2. 1919 uprizorilo 137 slovenskih in tujih dramskih del.

8. april


1962
V Zagrebu je umrl režiser in teatrolog Branko Gavella.


1974
V Ljubljani se je rodil Marko Bulc aka Mare Bulc. Je režiser, performer, multimedijski ustvarjalec in dramatizator.


1977
V Ljubljani je umrl filmski in gledališki režiser Igor Pretnar.

9. april


1952
V Mariboru se je rodil igralec Vlado Novak. Zvest mestu Mariboru in ambasador Drame Maribor. Poznan pa tudi kot Štefan Gajaš – Pišti, iz filma Petelinji zajtrk, ki je nadaljeval svojo zgodbo v gledališču s predstavo Gajaš, arestant.


1976
V Ljubljani se je rodila igralka Mojca Funkl.

10. april


1929
Na današnji dan se je v Labinu na Hrvaškem rodil igralec in režiser Anton Marti.


1947
V Mariboru se je rodil igralec Peter Ternovšek, katerega priimek izhaja iz besede terna, kot glavni dobitek. In ko je leta 2006 prejel Borštnikov prstan, je na podelitvi priredil svojevrsten šov in ga vrgel v publiko (duplikat, seveda).

11. april


1930
V Mariboru se je rodil likovni pedagog in lutkar Danilo Vranc. Zaslužen za ustanovitev več lutkovnih odrov po Slovenskih goricah in prvi, ki je na Slovenskem leta 1969 uvedel lutke na palčkah - javajke.


1945
V Turiški vasi se je rodila igralka in šansonjerka Jerca Mrzel. Tudi poslanka državnega zbora in pričevalka življenja pravnice Ljube Prenner.


1984
V Ljubljani je umrl dramaturg, prevajalec in publicist Janez Negro.


1986
V Ljubljani se je rodila dramaturginja in svojevrstna pisateljica Eva Mahkovic.


1992
V Ljubljani je umrl literarni in gledališki kritik, esejist, prevajalec, pedagog in dramaturg Josip Vidmar.

12. april


1966
V Ljubnem na Gorenjskem je umrl pripovednik, dramatik in duhovnik Janez Jalen.

13. april


1930
V Ljubljani se je rodil Taras Kermauner. Literarni kritik. Gledališki kritik. Filmski kritik. Esejist. Režiser. Scenarist. Profesor. Prevajalec. Svoboden umetnik. Soustanovitelj Odra 57. Kratek čas tudi ravnatelj ljubljanske Drame. In vodilni pisec t.i. kritične generacije.


1948
V Mariboru se je rodil eden od najbolj prevajanih pisateljev in večkrat uprizorjenih dramatikov, Drago Jančar. Avtor Velikega briljantnega valčka, Dedalusa, Klementovega padca, Lahke konjenice, Severnega sija itd.


1978
V Ljubljani se je rodila igralka in lutkovna animatorka Asja Kahrimanović.

14. april


1913
V Grgarju pri Gorici se je rodil pesnik Matej Bor, s pravim imenom Vladimir Pavšič. Avtor prve knjige partizanske poezije v Jugoslaviji in prve knjige pesmi, ki je ilegalno izšla v okupirani Evropi. Bil je tudi pisatelj, dramatik in prevajalec devetnajstih Shakespearovih del. Esejist. Literarni in gledališki kritik. Ravnatelj ljubljanske Drame ter scenarist filma Vesna.


1950
V Ljubljani se je rodil pesnik, dramatik, prevajalec, pisec radijskih iger in pisec za otroke Milan Jesih. Dramsko popotovanje je začel v skupini 442 oz. Gledališču Pupilije Ferkeverk leta 1969, kjer je bil soavtor predstav Žlahtna plesen Pupilije Ferkeverk ter Pupilija, papa Pupilio in Pupilčki.

15. april


1867
V Ljubljani se je rodil dramatik Etbin Kristan. Po izvirnih besedilih naš najplodovitejši gledališki kritik. Prevajalec. Urednik. Politik. Kandidat za ravnatelja ljubljanske Drame isti čas kot Fran Govekar in Ivan Cankar.


2011
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Nežka se moži (rež. J. A. Vojevec), ki je bila na Dnevih komedije leta 2012 izbrana za žlahtno komedijo po izboru občinstva.

16. april

17. april


1929
Na Golniku se je rodil operni režiser in koreograf Henrik Neubauer. Redni profesor na Akademiji za glasbo. Zdravnik. Publicist. Zgodovinar opere in baleta. Solist ljubljanskega Baleta. Ravnatelj in koreograf ljubljanskega Baleta. Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Umetniški vodja Opere in Baleta v Mariboru.

18. april


2002
V Mini teatru je bila premierno uprizorjena predstava Ko nihče ni imel kaj početi (rež. I. Djilas), ki je naslednje leto v Mariboru na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejela nagrado za predstavo v celoti.

19. april


2000
V Ptujskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Marjetka, str. 89 (rež. S. M .Strelec), ki je naslednje leto na Dnevih komedije v Celju postala žlahtna komedija po izboru občinstva.


2011
Na Jesenicah je umrla igralka Milena Grm. Ena od prve igralske ekipe Mladinca.

20. april


1883
Rodil se je igralec, režiser in pedagog Hinko Nučič. Zaslužen za prenovo ljubljanske Drame po prvi svetovni vojni, kjer je kot umetniški vodja in režiser opravil gigantsko delo s 35 premierami v eni sezoni, od katerih jih je 13 sam uprizoril. Bil je tudi soustanovitelj Drame Maribor, poklicno pa najdlje ugleden član zagrebške Drame.


1967
Rodila se je dramaturginja, teatrologinja in visokošolska profesorica Barbara Sušec Michieli. Njeno temeljno raziskovalno delo je posvečeno prvi slovenski profesionalni igralki, Mariji Veri, v katerem se ne ukvarja le z osebnostjo in igralko, ampak razmišlja tudi o podrejenosti in emancipaciji žensk v igralskem poklicu.


1995
V novogoriškem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Plešasta pevka (rež. V. Taufer). V osrednjem čilskem časopisu El Mercurio, so o njej zapisali: »Čilenci so se predali zapeljivcem. Primorsko dramsko gledališče jih je začaralo s slovensko verzijo Plešaste pevke. Soglasno so jo izbrali za najboljšo predstavo festivala, saj je tako občinstvo kot kritike navdušila z asketsko scenografijo in tremi suverenimi ženskimi vlogami v podobi travestitov ter z ne ravno preprostim humorjem.«


1996
V Ljubljani je umrl igralec Danilo Bezlaj. Član MGL ansambla.

21. april


1960
V Ljubljani se je rodila Saša Pavček. Igralka. Dramatičarka. Profesorica umetniške besede na AGRFT. Najprej in predvsem pa igralka, ki je v intervjuju za Playboy odločno odgovorila na vse žaljivke o brezdelnih umetnikih, ki se pasejo iz državnega korita: »Ja, (kariero sem začela, o.p.) kot samostojna kulturna delavka, brez porodniškega dopusta, sama sem plačevala prispevke in sem honorarno delala kot žival in plačevala in še plačujem visoke davke. Mislim, da nisem niti takrat zajedala državnega proračuna in da ga niti s svojim zdajšnjim delom ne. Za seboj imam več kot sto različnih dramskih vlog, na leto imam na repertoarju tudi več kot osem različnih predstav, svojemu poklicu se popolnoma posvečam in mislim, da občinstvu zelo veliko dajem in da tudi občinstvo to ceni.«


1975
V Ljubljani je umrl dramaturg, esejist, kritik, urednik in publicist Lojze Filipič.


2001
V kranjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Županova Micka (rež. V. Taufer), ki je na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Veliko nagrado žirije za najboljšo uprizoritev v celoti (nekaj let kasneje poimenovano v Šeligovo nagrado).

22. april


1877
V Postojni se je rodil Alojz Kraigher. Po izobrazbi zdravnik, po zanimanju pisatelj, dramatik in publicist. Njegovo dramo Školjka štejemo s Kristanovo dramo Kato Vranković in Cankarjevimi dramami za vrh slovenske dramatike pred prvo svetovno vojno.


1878
V Ljubljani se je rodila pisateljica, dramatičarka in publicistka Zofka Kveder. Trikrat rodila. Trikrat splavila. Trikrat poskušala narediti samomor. O njenem življenju je nastala tudi gledališka predstava Misterij žene - monodrama je pripoved o ženski, ki do izmučenosti ostaja zvesta sebi.


1942
V Bohinjski Bistrici se je rodila igralka Milena Grm. Članica prve igralske ekipe v Mladincu.

23. april

Svetovni dan knjige


1742
V Ljubljani je umrl glasbenik in skladatelj Mihael Omerza. Ustvarjalec glasbe k verskim igram.


1947
V Ljubljani je umrl igralec Anton Danilo, s pravim imenom Anton Cerar.


1958
V Rijeki na Hrvaškem se je rodila igralka Damjana Černe. Članica Mladinca. Sodelavka Dragana Živadinova in soustvarjalka kultnih predstav Krst pod Triglavom in Gravitacija Nič Noordung, ki je prva gledališka predstava na svetu v breztežnostnem stanju.

2015
Umrl je Sergej Verč, slovenski zamejski režiser, gledališki pedagog in književnik.

24. april


1906
V Trstu se je rodil etnolog, raziskovalec ljudskega gledališča in začetnik slovenskega lutkovnega gledališča Niko Kuret.


1934
V Ljubljani se je rodila igralka in prevajalka Alja Tkačev. Dolgoletna članica Mladinskega gledališča.


1942
V Trstu se je rodila igralka Minu Kjuder. Devetnajsta prejemnica Borštnikovega prstana.


1973
V Ljubljani se je rodil igralec Boris Kos. Član Mladinskega gledališča.

25. april


2002
V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bila premierno uprizorjena predstava Ta veseli dan ali Matiček se ženi (rež. V. Taufer), ki je na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Veliko nagrado za najboljšo uprizoritev, s čimer se je zaključil niz treh zaporednih 'Velikih' zmag Tauferjavih režij Linhartovih dram. Tudi Grand Prix nagrada Bienala ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenija in nagrada Mali na Festivalu Lutke in Nagrada PIF na mednarodnem lutkovnem festivalu v Zagrebu za scenski gib (Taufer) in za animacijo (člani ansambla LGL).


2004
V Ljubljani je umrla igralka Majda Potokar. Prejemnica Borštnikovega prstana.

26. april


1959
V Ljubljani se je rodil režiser, dramatik in profesor Matjaž Zupančič.


1960
V Ljubljani se je rodila igralka Maja Končar.


1971
V Mariboru se je rodil režiser Sebastijan Horvat. Karizmatičen profesor in čisti komunist.


1975
Andrej Hieng je z dramsko pesnitvijo Izgubljeni sin (režija Mile Korun, MGL) doživel zmagoslavje izvirnega sodobnega dramskega besedila: na jubilejnih 20. jugoslovanskih gledaliških igrah na Sterijevem pozorju v Novem Sadu je prejel najvišje Sterijevo priznanje, Izgubljeni sin je razglašen za najboljšo predstavo, Sterijeve nagrade pa prejmejo še Mile Korun za režijo, Sveta Jovanović za scenografijo in Milena Zupančič za vlogo Zofije, ki je leto kasneje prejela za isto igralsko umetniško stvaritev še nagrado Prešernovega sklada. Vir: Pdf.gif Mojca Kreft: List iz dnevnika: Pro memoria. Lojze Filipič (19. junij 1921 – 21. april 1975) Info.png

27. april


1902
V Trstu je bila prva uprizoritev slovenske stalne gledališke skupine, šaloigre Rudolfa Hahna Čevljar baron.


1971
V Arlesheimu v Švici je umrla igralka Mileva Boltar Ukmar.

28. april


1951
V Ljubljani se je rodila igralka Stannia Boninsegna.


1967
V Murski Soboti se je rodila igralka Nataša Matjašec. »Kdo je ona? Ali tista, ki pred nami v nekakšnem zbranem 'stand-up' nastopu za praznim stojalom za mikrofon odigra svojo predstavo, ali morda tista, ki se po predstavi številnemu občinstvu iskreno vzradoščeno in hvaležno pokloni? Tista, ki se osvetljena kaže publiki v vsej svoji (svetli) igralski postavi ter se s slapom duhovitih komentarjev tudi neusmiljeno razgalja, ali tista, ki za njo kot (mračna) ploskovita senca v resnici kaže občinstvu hrbet, nekakšno samo zase delujoče bitje, zaznamovano zgolj z ritmičnim pozibavanjem, še več, zgolj s tisto (žensko) linijo, ki v (moškem) pogledu učinkuje kot temelj vsakršne erotične naveze?« se v Tihožitjih in grimasah o njej sprašuje Blaž Lukan.


2012
V mariborskem lutkovnem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Proces ali žalostna zgodba Josefa K. (rež. M. Solce), ki je na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejela Grand prix - Nagrado za najboljšo uprizoritev z obrazložitvijo: » (...) po ogledu predstave Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. si človek ne more kaj, da ne bi oblekel usnjenega plašča, vzel v roke kovinsko palico in razbil nekaj smetnjakov, malo stekla in kakšen lonec rož, potem zatulil in zakrulil ter si na koncu z veseljem odrezal glavo, da bi dal prostor nečemu boljšemu in pravičnejšemu. Ker se mu zazdi, da bi bil svet veliko lepši, če na njem ne bi več smetilo človeško bitje, temveč nekdo, ki bi bil vreden rib, ptic, oblakov, sonca, smeha in žalosti. Pravilna sovražnost človeku zbistri pamet in očisti srce in ni je lepše predstave, ki te nauči sovražiti samega sebe. Ker si kriv.«

29. april


1943
V Celju se je rodil dramaturg, teatrolog, literarni in gledališki kritik, esejist, urednik, pedagog, dekan AGRFT in član SAZU Andrej Inkret.


1987
V Ljubljani je umrl igralec, režiser, pedagog in ravnatelj ljubljanske drame Slavko Jan. Prejemnik Borštnikovega prstana.

V Trstu je umrl prejemnik Borštnikovega prstana Rado Nakrst.


2006
V Drami Maribor je bila premierno uprizorjena predstava Intimna komedija (rež. Z. Šedlbauer), ki je na Dnevih komedije v Celju postala žlahtna komedija po izboru strokovne komisije.

30. april


1906
V Ljubljani se je rodil Ivan Mrak. Pisatelj, ki je napisal svojo avtobiografijo Ivan O. pri devetnajstih letih. Dramatik, ki je pisal himnične tragedije in jih povečini tudi sam odigral. Režiser, ki je ustanovil Mrakovo gledališče. Homoseksualec, ki je bil zavoljo družbenih konvencij poročen s slikarko Karlo Bulovec.


1952
V Ljubljani je umrl igralec, režiser in dramatik Fran Lipah.


1964
V Ljubljani se je rodil teatrolog Jure Gantar. Profesor na oddelku za gledališče Univerze Dalhousie v Halifaxu v Kanadi.