Geslo:Na današnji dan/Maj

1. maj


1963
V Ljubljani je umrl klasični filolog in prevajalec Anton Sovre. Če je verjeti Wikipediji, ima na grobu vklesane Pindarjeve verze, ki jih je prevajal večer pred smrtjo: “Sreča je nagrada prva, druga dober glas/a kdor pridobil si je oboje,/si spletel venec je najlepši.”


2004
V Ljubljani je umrl pisatelj Lojze Kovačič.

2. maj


1995
V Mariboru je umrla igralka z glasbenim talentom Milena Godina.


2014
Umrl je režiser, dramatik, pisatelj in aforist Žarko Petan.

3. maj


1881
V Ljubljani je umrl pisatelj in dramatik Josip Jurčič.


1940
V Mariboru se je rodil lutkovni režiser Tine Varl. Pobudnik in soustanovitelj Lutkovnega gledališča Maribor in prejemnik častnega priznanja Avstrije za razvoj in ohranitev slovensko govorečega ljubiteljskega lutkarstva na avstrijskem Koroškem (skupaj z Bredo Varl).

4. maj


1953
V Pragi je umrl igralec in publicist František Bohuslav.


1963
V Ljubljani se je rodil igralec Ivan Godnič. Maršala Tita igra že tako dolgo, da bi se že lahko vprašali, kdo koga imitira.


1971
V Mariboru je umrla igralka Mileva Zakrajškova. Dolgoletna ustvarjalka Drame Maribor.


1973
Rodil se je kritik s področja uprizoritvenih umetnosti Rok Vevar. Zgodovinar in teoretik sodobnega plesa je za Delo povedal: »Globoko v brutalni slovenski romantiki doktorja Prešerna se sodobni ples v tem trenutku ukvarja predvsem s tem, kako se bo živ izmazal. Umetniška kredibilnost mu v 90. letni zgodovini ni uspela zagotoviti statusa, ki bi si ga zaslužil. Občutkov, ki ga obhajajo ob misli na trenutno vladajočo garnituro, pa ne more izraziti, ker si ne more privoščiti stroškov kazni za širjenje sovražnega govora.«


1997
V Ljubljani je umrl igralec Lojze Rozman. Prejemnik Borštnikovega prstana.

5. maj


1884
V Idriji, v rudniku živega srebra, je zasvetila prva električna žarnica.


1934
V Gorici se je rodila igralka Bogdana Bratuž. Dolgoletna članica tržaškega gledališča.


1960
Na Ptuju se je rodila igralka Zvezdana Mlakar.


1973
Na Ptuju se je rodil igralec Gregor Geč. Sodelavec projekta profesionalizacija ptujskega gledališča.

6. maj


1937
V Celju se je rodil Ivan Koželj. Kulturni organizator, ki je za izjemno aktivnost na kulturnem področju prejel posebno priznanje Slovencev v državi Novi Južni Wales.

7. maj


1922
V Stražišču pri Kranju se je rodila igralka Angela Hlebce-Grün.


1958
V Slovenskem mladinskem gledališču je bila premierno uprizorjena prva predstava s poklicnim ansamblom Pikica in Tonček (rež. B. Vodopivec, B. Baranović)


1994
V Ljubljani je umrl igralec Jože Lončina.

8. maj


1901
V Gorici se je rodil igralec Miro Kopač. Po prvih nastopih na slovenskih odrih je obšel vrsto hrvaških in srbskih gledališč, potem pa se za tri desetletja ustalil v Sarajevu.


1914
V Dolu pri Ljubljani se je rodil pisatelj in prevajalec Janko Moder. Iz več kot dvajset evropskih jezikov je prevajal največje klasike, tudi dramatike (Shakespeare, Moliere, Goldoni, Ibsen, Shaw, Brecht, Lorca...) in prevedel okoli 400 proznih del, 200 dram in 100 strokovnih knjig. Bil je tudi dramaturg ljubljanske Drame. Pa lektor. Pa pedagog na AGRFT. Pa urednik Cankarjeve založbe. Pa soustanovitelj Društva slovenskih književnih prevajalcev.


1942
V brkinski vasi Čelje se je rodila igralka Jadranka Tomažič.


1965
V Celju se je rodil igralec in profesor za tehniko govora Tomaž Gubenšek.


2014
V SSG Trst je bila premierno uprizorjena predstava Moderne nô drame (r. Mateja Koležnik), ki je istega leta na Festivalu Borštnikovo srečanje prejela nagrade za najboljšo režijo, dramaturgijo in posebno nagrado žirije za vizualno in zvočno podobo.

9. maj


1950
V Mariboru se je rodil igralec in režiser Janez Jemec.

10. maj


1876
Na Vrhniki se je rodil Ivan Cankar. Pisatelj, ki je vrhniški klanec zapisal v slovensko zavest. Dramatik, katerega drame so doživele več kot petdeset uprizoritev le v ljubljanski Drami. Človek, o katerem smo se učili že v osnovni šoli. In podoba na slovenskih tolarjih, ki mu je podeljevala najvišjo vrednost.


1923
V Ljubljani se je rodil režiser in scenograf Viktor Molka.


1936
V Ljubnem ob Savinji se je rodila igralka Maja Šugman.


1996
V Ljubljani je umrl gledališki in filmski režiser ter soustanovitelj novogoriškega gledališča Jože Babič.

11. maj


1913
V Grosupljem se je rodil filmski oče legendarnega Kekca Jože Gale. Pred drugo svetovno vojno igralec, po vojni režiser.

12. maj

13. maj


1898
V koroškem Rožu se je po pomoti, saj je bila njena mati v tistih koncih le na obisku, rodila igralka Hedvika Čus. Prepoznana pod imenom Vika Podgorska. Življenjska sopotnica Hinka Nučiča. Prva tragedinja zagrebške Drame.


1929
V Ljubljani je umrl organizator in publicist Rudolf Bitner.


1943
Na Tratah se je rodil igralec in pesnik Tone Kuntner.


1946
Rodil se je dramaturg in publicist Marko Slodnjak.


1977
V Ljubljani se je rodila dramaturginja, režiserka, performerka in pevka Nana Milčinski. Najbrž zaznamovana z ustvarjalnim delom svojega deda, Frana Milčinskega Ježka.


2011
V Mini teatru je bila premierno uprizorjena predstava Bartleby, pisar (rež. M. Lolić), ki je istega leta na Festivalu Borštnikovo srečanje prejela nagrado za najboljšo uprizoritev v v celoti z obrazložitvijo: »V navidezni odrski statičnosti se Bartleby, pisar razvije v gledališki dogodek visoke napetosti in globoke skrivnosti. Mojstrsko orkestrirana igra vseskozi stopnjuje zgoščenost zgodbe.«

14. maj


1935
Na Sušaku pri Reki se je rodil pisatelj, dramatik, esejist in politik Rudi Šeligo. S šolanjem je zaključil v šestem razredu gimnazije in se zaposlil kot železar na Jesenicah. Nadaljeval kot literarni in politični marginalec. Danes se po njem imenuje glavna nagrada na Tednu slovenske drameŠeligova nagrada za uprizoritev v celoti. Kot ugotavlja Gašper Troha (Literatura 18, 2006, št. 185), je ta na mnogoterih področjih angažirani ustvarjalec ustvaril dramatiko, ki je s svojo družbeno kritiko dajala občutek svobode in upanja za prihodnost v svinčenih sedemdesetih, nagovarjala porajajoči se nacionalizem in splošno nezadovoljstvo v prevratnih osemdesetih in odsevala razočaranje ob novih dilemah, ki so jih prinesla poosamosvojitvena devetdeseta«


1961
V Wolfsbergu v Avstriji se je rodil režiser Martin Kušej.


1987
V Ljubljani je umrl pisatelj, pesnik, dramatik in esejist Vitomil Zupan.


1990
V Ljubljani je umrl igralec in prejemnik Borštnikovega prstana Ivan Jerman.

15. maj


1868
V Ljubljani se je rodila igralka Zofija Borštnik - Zvonarjeva, rojena kot Zofka Turk na Zvonarski ulici, poročena Borštnik. Skupaj z možem Ignacijem Borštnikom ugleden gledališki par. Prva slovenska Nora iz istoimenske Ibsnove drame in ta vloga jo je spremljala skozi celo življenje, saj jo je zaigrala ob svojem srebrnem jubileju in zaključku kariere.

16. maj


1942
V Ljubljani se je rodil igralec Borut Alujevič. Najprej član igralskega ansambla celjskega gledališča, potem pa tudi njegov upravnik do upokojitve.


1946
V Metliki se je rodil igralec Bine Matoh. Njegova formula uspeha: nesporni igralski talent + amaterske izkušnje + akademsko šolanje + relativno pozen vstop v poklicni teater + zvestoba novogoriškemu gledališču = Borštnikov prstan.

17. maj

18. maj


1985
V Mariboru se je rodil igralec Uroš Kaurin. Prejemnik Borštnikove nagrade za mladega igralca.


1995
V MGL je bila premierno uprizorjena predstava Štajerc v Ljubljani (rež. Boris Kobal), ki je na Dnevih komedije v Celju postala žlahtna komedija po izboru občinstva.

19. maj


1929
V Cerknici se je rodil prejemnik Borštnikovega prstana Boris Kralj.


1947
Na Jezerskem se je rodila igralka Marinka Štern. Članica Mladinskega ansambla.


1949
V Slovenj Gradcu se je rodil igralec Ivo Ban. Prejemnik Borštnikovega prstana. Vanč v komediji Moj ata, socialistični kulak, naslovni Puntila v drami Gospod Puntila in njegov hlapec Matti, neponovljivi Schlomo Herzl iz drame Mein Kampf, monumentalni Andraž v Grmačih, inovativni Polonij v Hamletu, polivalentni Profesor John iz drame Oleanna.


1950
V Nikšiću v Črni gori se je rodila kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov.


2011
Umrla je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Živa Kraigher.

20. maj


1991
V Trstu je umrl igralec Silvij Kobal.

21. maj


1928
Na Jesenicah se je v več kot tristo let stari hiši rodil igralec Miha Baloh. Od leta 1961 je ustvarjal kot svobodni umetnik. Umetnika Petra je zaigral tudi v kultnem slovenskem filmu Ples v dežju. Kot filmski igralec je sodeloval tudi v tujih filmskih produkcijah, v nemških filmih o Winnetouju in francosko-zahodnonemško-avstrijski nadaljevanki Omer paša.


1946
V Ljubljani se je rodil dramaturg in prevajalec Igor Lampret.


1970
V Zagrebu je umrl igralec, režiser in pedagog Hinko Nučič. Ugleden član zagrebške Drame.


1980
V Ljubljani se je rodil igralec Rok Kunaver.

22. maj


1962
Na Golniku je umrl igralec, režiser, publicist in pedagog Osip Šest.


1964
V Ljubljani se je rodila igralka Maja Sever.


1970
V Beogradu je umrl igralec, režiser, scenograf Bojan Stupica. Bil je tudi ravnatelj ljubljanske Drame.

23. maj


1892
V Ljubljani se je rodil igralec, dramatik in režiser Fran Lipah. Nikoli zvezdnik, zato pa velik mojster miniature, ki je kot Shakespearov Polonij stopil ob bok glavni vlogi Hamleta (v režiji in igri Cirila Debevca), saj so ga kritiki opisovali kot najzrelejšo stvaritev predstave.


1930
V Celju se je rodil pisatelj, dramatik, novinar in satirik Miloš Mikeln.


1960
V Lendavi se je rodila igralka Irena Varga. Članica igralskega ansambla Drame Maribor in gledališka pedagoginja v Dramskem studiu Maribor.


1972
V Mariboru se je rodil igralec Rok Vihar. Član ansambla ljubljanske Drame.


2008
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Življenje podeželskih plejbojev po 2. svetovni vojni ali Tuje hočemo - svojega ne damo (rež. J. A. Vojevec), ki je na Dnevih komedije v Celju postala žlahtna komedija.


2007
V Gledališču Koper je bila v koprodukciji z novogoriškim gledališčem premierno uprizorjena predstava Duohtar pod mus! (rež. V. Taufer, avtor songov: I. Mlakar), ki je postala hit sezone, žlahtna komedija na Dnevih komedije in zlata kura gledališča.


2013
V SNG Drami Ljubljana je bila premierno uprizorjena predstava Misterij Buffo (r. Aleksandar Popovski), ki je na Dnevih komedije v Celju dobila nagrado za žlahtno komedijo.

24. maj


1944
V Dobrovniku se je rodil Evgen Car. Igralec MGL-ja in muza filmskega režiserja Matevža Luzarja.

25. maj


1955
V Ljubljani se je rodil pesnik, dramatik, režiser, igralec in prevajalec Andrej Rozman – Roza. Leta 2003 je ustanovil Rozinteater, repertoarno gledališče s predstavami za občinstvo od dveh let do zadnje ure, znotraj katerega od leta 2009 deluje tudi verska skupnost Zaničnikov, ki takole molijo: »Jezik naš, ki si nam v mislih,/za vse na svetu daj nam svoje ime,/bodi še naprej naše kraljestvo/in nam daj, da mislimo po tvojih zakonih/kakor na samem tako tudi javno./Daj nam danes naše vsakdanje zgodbe/in odpusti nam naše napake,/kot jih tudi mi odpuščamo svojim sogovornikom,/in ne preženi nas v angleščino,/ampak nam omogoči čim več dobrega.«


1964
V Kranju se je rodil igralec Robert Prebil.

26. maj


1891
V Rodinah pri Žirovnici se je rodil pripovednik, dramatik in duhovnik Janez Jalen. Pisec scenarija za drugi slovenski celovečerni film Triglavske strmine.


1960
V Kranju se je rodil igralec Milan Štefe.


2007
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Romantične duše (rež. Sebastijan Horvat), ki je na Tednu slovenske drame dobila Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev sezone.

27. maj


2008
V Medvodah je umrl gledališki režiser Fran Žižek. Tudi radijski in televizijski režiser. Profesor televizijske režije na AGRFT.

28. maj

29. maj


1934
V Celju se je rodil gledališki režiser Marjan Belina. Kot rekviziter zaposlen v ljubljanski Drami in skrben učitelj v ljubiteljskem gledališču Prosvetni servis, kjer je pripravljal tečaje za režiserje in, eden izmed prvih, tudi za igralce.


1958
V Prelogu (Hrvaška) se je rodila igralka in pisateljica Dragica Draga Potočnjak. Še bolj Dramatičarka. Prejemnica Grumove nagrade za dramsko besedilo Za naše mlade dame. Tista, ki v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! joče tako zares, da gledalcu, večnemu voayerju, postane neprijetno.

30. maj


1971
V Ljubljani se je rodila teoretičarka, kritičarka, publicistka in raziskovalka Barbara Orel.

31. maj


1987
V Kranju se je rodila igralka Nina Rakovec. Filmska zvezda. Najmlajša prejemnica dveh Vesen.