Geslo:Na današnji dan/Marec

1. marec


1930
V Ljubljani se je rodila filmska in gledališka igralka ter prejemnica Borštnikovega prstana Majda Potokar.


1945
V Gorici v Italiji je umrl igralec in režiser Emil Kralj.


1967
V Ljubljani se je rodil gledališki režiser Matjaž Pograjc.


1969
Na današnji dan, ko so člana skupine The Doors Jima Morrisona med nastopom v miamijskem Dinner Key Auditoriumu aretirali, ker se je med koncertom preveč razgalil, se je v Ljubljani rodila igralka Nataša Barbara Gračner. Večkratna borštnikova nagrajenka za igro, ki je z rumenim tiskom opravila in ne razgalja svojega intimnega življenja. Režiserka popularne predstave Jamski človek.


2013
Umrl je igralec Janez Albreht.

2. marec


1907
V Novem mestu se je rodil baletnik in koreograf Pino Mlakar. Pedagog, ki je postavljal temelje strokovnega baletnega šolanja v Sloveniji. Ob omembi njegovega imena ne moremo mimo žene Pie, s katero sta 73 let skupaj neločljivo kreirala plesni svet.


1919
V Ljubljani se je rodil igralec Janez Rohaček.


1949
V Ljubljani se je rodil pisatelj in dramatik Marko Švabič.

3. marec


1902
V Ljubljani se je rodil Lojze Potokar. Igralec, ki je začel nastopati kot potujoči komedijant na improviziranih odrih v mnogih južnoslovanskih krajih, se ustalil v ljubljanski Drami, največje uspehe pa požel v skromnih razmerah partizanskega teatra, na eksperimentalnih odrih in pri nastajajočem slovenskem filmu.


1924
V Poljčanah se je rodil režiser Branko Gombač. Soustanovitelj celjskega gledališča. Ravnatelj mariborske Drame. Organizator Borštnikovega srečanja.


1953
V Postojni se je rodila lutkovna animatorka in okoljevarstvenica Maja Bavdaž Gross.


1968
V Zagrebu se je rodil operni in filmski kostumograf Alan Hranitelj. Njegovi kostumi so razkošni in pompozni, včasih preprosti in samosvoji, vselej pa tehnično dovršeni. Perfekcionist v delu in domači omari. V zasebnem življenju ima rad klasiko in pravi, da je njegov stil oblačenja dolgočasen, tako da je vedno v telovnikih, hlačah, čevljih in kravatah.


2000
V Ljubljani je umrla igralka in pesnica Mila Kačič.


2010
V Mladinskem je bila premierno uprizorjena predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! za katero v napovedniku zapišejo, da se »radikalno loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, spleta norosti in bolečine, ki se mu skupaj prepustijo tisti na odru in tisti v dvorani.« In to povsod po svetu!

4. marec


1884
V Muljavi se je rodil pisatelj in dramatik Josip Jurčič. Njegova največkrat uprizorjena drama je Tugomer, ki velja tudi za prvo slovensko tragedijo.


1976
V Slovenj Gradcu se je rodil igralec Igor Štamulak.

V Trstu je umrl profesor, kritik in igralec Jože Peterlin.

5. marec


1946
V Westminstrskem kolidžu v Fultonu (ZDA) si je britanski politik Winston Churchil sposodil izraz iz gledališča in v svojem govoru prvič uporabi simbolni izraz iz hladne vojne: železna vrata. »Za železno zaveso stare babe pulijo rdečo peso,« pa so pri nas peli Pankrti.


1977
Na današnji dan se je v Mariboru rodil igralec Primož Bezjak. Betontanca. Slovenskega mladinskega gledališča. Vie Negative. Petelinjega zajtrka.

6. marec


1836
V Podsmreki pri Velikih Laščah se je rodil (multi)literarni ustvarjalec Josip Stritar. Pesnik, pripovednik, dramatik, mladinski pisatelj, satirik, slovstveni kritik in esejist. Po njem nosi ime tudi Stritarjeva nagrada, nagrada za obetavna kritiška peresa.


1979
V Mariboru se je rodila gledališka režiserka Andreja Kovač.


1985
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Veliki briljantni valček (rež. Z. Šedlbauer), ki je dobila Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti. In tako se je v tem krogu tudi formalno zaključila bitka z Dramo Maribor, ki je premiero enakega dramskega besedila imela dva dni kasneje.


2011
V Gledališču Glej je bila v koprodukciji s SNG Nova Gorica premierno uprizorjena predstava Life®ranti (rež. Miha Nemec), ki je prejela Borštnikovo nagrado po presoji žirije, ki je v obrazložitev zapisala: »V pomanjkanju izvirne sodobne dramatike na letošnjem FBS so bili Life®anti ena izmed redkih izjem. Omogočili so nam vpogled v zanimiv in avtentičen kulturnozgodovinski drobec. Predstava je izjemna točka identifikacije kolektivnega spomina in poduk o večni, nespremenljivi prisotnosti delitve duhov in blišču ter bedi gledališča, pozabi, mitizaciji in demitizaciji. Gledališče v gledališču, svež spoj sodelovanja ene izmed nacionalnih produkcijskih hiš z neodvisno sceno.«

7. marec


1875
V Solkanu se je rodil začetnik in utemeljitelj slovenskega lutkarstva Milan Klemenčič. Najprej je študiral slikarstvo, bil potem eno leto prostovoljec pri mornarici, potoval po Egiptu in Bližnjem Vzhodu, se zaposlil kot uradnik na sodišču v Novi Gorici in vzporedno razvijal svoje zanimanje za lutke. Šele po 1. svetovni vojni pa se je preselil v Ljubljano in se v celoti zapisal lutkam, ko je leta 1920 postal vodja prvega slovenskega marionetnega gledališča.


1961
V Mariboru se je rodil igralec Branko Šturbej. Tudi najboljšim se zgodi, da diplomirajo šele skoraj deset let po zaključku študija, kljub temu, da vmes dobijo že lepo bero nagrad.


1974
Na Jesenicah se je rodil igralec Uroš Smolej.

8. marec


1902
V Trstu je bilo ustanovljeno Dramatično društvo, ki je skrbelo za organizirano slovensko gledališko življenje na Tržaškem.


1926
V Ljubljani se je rodil igralec Saša Miklavc. Član MGL.


1946
V Mariboru se je rodila igralka Sonja Blaž.


1959
V Ljubljani se je rodil gledališki režiser Vito Taufer. Poskusil se je tudi v režiranju filma in takole primerjal oba medija: »V gledališču in operi dva meseca sediš v temnem kotu dvorane in čakaš na čudež, da oder preplavi življenje, pri filmu pa loviš življenje kot metulje v mrežo. Ali kot bi vozil hiter avto. Nimaš takšnega pregleda nad celoto kot na biciklu gledališča in ves čas obstaja nevarnost, da zletiš iz ovinka.« (Nedelo, 22.5. 2011)

9. marec


1984
V Ljubljani se je rodil igralec Domen Valič. Iz igralske družine - Aleksander, Iztok in Vid Valič in Valič teatrom. Blesti kot Jojo v predstavi Boksarsko srce, kar potrjuje tudi nagrada za najboljšo moško vlogo na festivalu Zlata paličica l. 2009.

10. marec


1908
Rodil se je igralec Stane Potokar. Iz igralske družine Potokar.


1954
V Zagrebu se je rodil gledališki režiser Damir Zlatar Frey. Po navdihu in potrebi tudi scenograf, koreograf, dramatizator in prirejevalec besedil. Ustanovitelj gledališča Koreodrama. Dve leti zapored (1992 in 1993) sta predstavi v njegovi režiji dobili Borštnikovo nagrado za uprizoritev.


1964
V Šempetru pri Gorici se je rodil igralec Radoš Bolčina.


1991
V Ljubljani je umrl igralec Brane Ivanc.

11. marec


1999
V ljubljanski Drami je bila krstna uprizoritev drame Vladimir Matjaža Zupančiča, ki je bila istega leta izbrana za najboljšo predstavo Tedna slovenske drame v Kranju.


2010
V ljubljanski drami je bila premierno uprizorjena predstava Ko sem bil mrtev. O tem, kako je predstava nastajala, je Jernej Šugman ob neki priliki za SiGledal povedal:“Najtežje nam je bilo določiti ... kako naj rečem ... mero – do kod smemo iti, kakšen način naj uporabimo. Na primer, če bi bil slikar, bi se moral odločati, ali naj rišemo karikaturo ali akvarel ali olje na platnu ali kaj naj? To je bilo najtežje. Ponavadi je tako, da nam tekst kaže smer. Tukaj pa nismo imeli nobene smeri. Naenkrat se nam je pokazalo, da si moramo smer izmisliti, moramo jo iznajti. Do štirinajst dni pred premiero je izgledalo, da je nismo našli, potem se je pa čudežno pokazalo, da smo jo. S tem da je predstava potem sčasoma še malo rasla, od premiere naprej.“

12. marec


1920
V Koprivi pri Sežani se je rodila igralka Berta Ukmar. Med drugo svetovno vojno je bila deportirana v Auschwitz.


1954
V Novem mestu se je rodila igralka Nevenka Sedlar.

13. marec


1916
V Selnici ob Dravi se je rodil prejemnik Borštnikovega prstana Arnold Tovornik. Najboljši oficir med igralci in najboljši igralec med oficirji, ki se je proslavil s komičnimi vlogami. Izšolan častnik se je po drugi svetovni vojni s poznimi 31-imi leti pridružil ansamblu Drame Maribor in s svojo »markantno zunanjo pojavo in notranjo prostornino« postal steber gledališča.


1934
V Dolnjem Jezeru se je rodil igralec Ivo Leskovec.


1949
V Ljubljani se je rodil igralec Ivo Barišič. V intervjuju ob podelitvi nagrade Marija Vera za življensko delo je za SiGledal med drugim rekel: »Včasih pomislim na to, na koliko očeh se staram. Obenem pa že celo življenje plešem striptiz.«

14. marec


1930
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Življenje je sen v režiji Janusza Kice, ki je istega leta prejela Borštnikovo nagrado za uprizoritev.


1986
V Ljubljani je umrla igralka Helena Erjavec. Članica ljubljanske Drame.

15. marec


1908
V okolici Maribora se je rodil igralec Edo Verdonik.


1969
V Šempetru pri Gorici se je rodil režiser Diego de Brea. Zdaj tudi umetniški vodja Drame Maribor. Njegova nema postavitev filmske burleske Ko sem bil mrtev na gledališki oder zagotovo predstavlja prelomnico v razumevanju gledališča, saj je požel vsa priznanja in ogromno nagrad po strokovni plati, obenem pa pritegnil širško množico ljudi v gledališče.


2007
V Ljubljani je umrl pisatelj, dramatik in filmski igralec Smiljan Rozman.


2010
V kranjskem gledališču (v koprodukciji z APT) je bila premierno uprizorjena predstava Hlapci/komentirana izdaja (rež. M. Berger), ki je naslednje leto prejela Šeligovo nagrada na Tednu slovenske drame za najboljšo uprizoritev.

16. marec


1997
V Ljubljani je umrla igralka, pesnica in pisateljica Berta Bojetu Boeta.


1951
V Idriji se je rodila igralka Mira Lampe Vujičić.

17. marec

Današnji dan je posvečen Jedrt. Pa ne tisti tečni in radovedni mlinarici Jedrt iz Pekarne Mišmaš, ki jo je zapisala Svetlana Makarovič in smo jo že nekajkrat videli tudi na odrih slovenskih gledališč, ampak sveti Jedrt, ki so jo od nekdaj častili vrtnarji, saj je znanilka pomladnega dela na prostem in največkrat upodobljena z mišjo, ki pregrizne nit in s tem zaključi z zimsko prejo.


1936
V Ljubljani se je rodila kostumografka in oblikovalka lutk Anja Dolenc.


1951
S prvo predstavo se je občinstvu predstavil stalno nastavljen poklicni ansambel Mestnega gledališča Celje (danes SLG Celje).

18. marec


1904
Rodil se je Srečko Kosovel.


1941
V Ljubljani se je rodila igralka in pesnica Lenča Ferenčak.


1962
V Ljubljani se je rodil igralec Mario Šelih. Dolgoletni član celjskega gledališča. Včasih pa pevec punk rock skupine Lublanski psi.


1963
Akademija za igralsko umetnost (AIU) se je preimenovala v Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

19. marec


1943
V Ljubljani se je rodil igralec, režiser, pesnik ter likovni in plesni kritik Niko Goršič. Nick Upper. Gledališki homo univerzales. Od leta 2007 pa najbrž tudi najbolj zaposlen upokojenec med gledališčniki.


1944
V Ljubljani se je rodila igralka in režiserka Helena Šobar Zajc.


1951
V Ljubljani se je rodil režiser Marjan Bevk.


1973
V Kranju se je rodil igralec Sebastijan Cavazza.


1982
V MGL je bila premierno uprizorjena predstava Lov na divje race (rež. D. Mlakar), ki je bila istega leta velika zmagovalka Borštnikovega srečanja.


1984
V Ljubljani je umrl pesnik, prevajalec, ravnatelj ljubljanske drame in znanstveni svetnik SAZU Mile Klopčič.

20. marec


1917
V Pragi je umrl Otokar Boleška. Igralec češkega rodu, ki je nekaj sezon igral tudi v Slovenskem dramskem gledališču Ljubljana.


1941
V Banja Luki (BIH) se je rodil igralec Dare Valič. Tisti, ki ne mara uniform, pa je posnel ogromno filmskih vlog z uniformo. Tisti, ki so mu največkrat zaupali vloge negativca. Tisti, ki izvablja smeh na usta. Tisti, ki je v čolnu sredi Piranskega zaliva pomagal Borisu Cavazzi študirati vloge pred sprejemnimi izpiti za igralsko akademijo. Tisti, ki pravi, da mu je najljubša vloga lenuha.


1963
V Ljubljani se je rodila lutkarica Irena Rajh Kunaver.


1965
Na Babni Gori blizu Polhovega Gradca je umrl igralec in režiser Jože Tiran.

21. marec

  • Današnji dan je svetovni dan lutkarjev in svetovni dan poezije in svetovni dan gozda in svetovni dan strpnosti.


1912
V Trstu se je rodila igralka z glasbenim talentom Milena Godina.


1951
V Posadru (Argentina) je umrl politik, pisatelj in dramatik Anton Novačan.


1964
V Kranju se je rodil filmski, televizijski, operni in gledališki režiser Janez Burger.


1997
V celjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Ukročena trmoglavka (rež. J. Kica), ki je istega leta na Festivalu Borštnikovo srečanje prejela nagrado za uprizoritev v celoti.


2010
V ptujskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Žabe ali prilika o ubogem Lazarju (rež. J. Lorenci), ki je na 45. Festivalu Borštnikovo srečanje prejela nagrado Društva kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone.


2013
V Prešernovem gledališču Kranj je bil premierno uprizorjen avtorski projekt 25.671 (rež. O. Frljić), ki je prejel Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo na 44. Tednu slovenske drame.

22. marec


1991
V Drami SNG Maribor je bila premierno uprizorjena predstava Vojček (rež. P. Magelli), ki je istega leta na Festivalu Borštnikovo srečanje prejela nagrado za uprizoritev v celoti.


2008
V Ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Osvajalec (rež. D. Jovanović), ki je istega leta na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Šeligovo nagrado.

23. marec


1880
V Pragi se je rodil Otokar Boleška. Igralec češkega rodu, ki je nekaj sezon igral tudi v Slovenskem dramskem gledališču Ljubljana.


1925
V Ljubljani se je rodil igralec Janez Albreht. Dvajsetletnemu mu je ob zaključku gledališke šole učitelj Milan Skrbinšek v spričevalo zapisal: »Po igralski individualnosti in organu bo primeren za karakterne vloge vseh starosti, glede na vnanjost pa ga bo mogoče zaposliti tudi v tako imenovanih salonskih igrah.« Njegove besede so se preroško izpolnile, v trajen spomin pa jih je zapisal Polde Bibič v knjigi Soigralci.


1969
V Ljubljani se je rodil Gregor Bakovič. Igralec, ki je odigral najboljše gledališke vloge, prejel tako filmska kot gledališka priznanja, mu pri delu zaupajo najboljši režiserji, a tako iskreno samokritičen, da se, kot pravi sam, v večini svojih vlog počuti, kot da je zanič igralec.


2008
V Ljubljani je umrl igralec Slavko Cerjak.

24. marec


1929
V Ljubljani se je rodila Helena Erjavec. Igralka, ki je v svoji garderobi ljubljanske Drame kuhala soigralcem turško kavo. Atraktivna, visoka in modrooka svetlolaska, ki je v Korunovi Oresteji igrala boginjo Ateno.

V Rušah se je rodila igralka Angela Janko Jenčič. Prejemnica Borštnikovega prstana, ki je vsa leta ustvarjanja ostala zvesta Drami Maribor.


1973
V Mariboru se je rodil igralec in glasbenik Jure Ivanušič. Uspešen tudi kot hitrostni recitator.


2000
V Ljubljani je umrla baletna plesalka, koreografinja in pedagoginja Pia Mlakar.


2009
V Ljubljani je umrla igralka Barbara Levstik.

25. marec


1910
V Gradcu (Avstrija) se je rodil Filip Kalan Kumbatovič. Pisatelj, kritik, esejist, teatrolog in gledališki zgodovinar. Po izobrazbi arhitekt, po zanimanju pedagog. Prvi rektor ljubljanske igralske akademije. Od leta 1952 član mednarodnih teatroloških združenj in tri leta kasneje udeleženec na prvem svetovnem kongresu gledaliških zgodovinarjev v Londonu.


1978
V Ljubljani se je rodil igralec ljubljanske drame Jurij Zrnec. Tudi popularen televizijski voditelj, ki je v pogovoru za MCC apeliral na ljudi: »Hodite v gledališče, to je edina 3D-zabava.«


2006
V Stari mestni elektrarni v produkciji Gledališča Glej je bila premierno uprizorjena predstava Mnemosyne: Komorna opera (rež. I. Lovrić), ki je naslednjega leta na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Šeligovo nagrado.

26. marec


1922
V Števerjanu v Brdih se je rodila igralka Zlata Rodošek. Bila je dolgoletna članica tržaškega gledališča.


1954
V Zagrebu je umrl igralec Josip Daneš, s pravim imenom Josip Gradiš.

27. marec


1883
V Ljubljani se je rodil Josip Daneš, s pravim imenom Josip Gradiš. Na začetku kariere je bil eden zadnjih potujočih komedijantov, katerega nemirni duh se ni nikoli ustalil in ga srečujemo v gledaliških hišah Maribora, Ljubljane, Trsta, Zagreba.


1929
V Ljubljani se je rodil režiser, dramatik, plodovit in vsestranski pisec, soustanovitelj gledališke skupine Oder 57 ter ravnatelj ljubljanske drame Žarko Petan.


1930
V Šentilju v Slovenskih Goricah se je rodila igralka Mira Sardoč. Prejemnica Borštnikovega prstana je odigrala okoli 200 vlog v gledališču, na filmu, radiu in televiziji in to, pravi, je vse njeno bogastvo, „drugega nimam in tudi ne potrebujem!“


1938
V Slovenj Gradcu se je rodil Lado Kralj. Literarni zgodovinar. Dramaturg. Podiplomski študent v Ameriki. Teatrolog. Prevajalec. Soustanovitelj in umetniški vodja eksperimentalnega Gledališča Glej. Ustanovitelj gledališča Pekarna. Umetniški vodja ljubljanske Drame. Profesor na Filozofski fakulteti. Pisatelj.


1975
V Brežicah se je rodil dramaturg, gledališki kritik in raziskovalec Primož Jesenko.


2014
V Prešernovem gledališču Kranj je bila premierno uprizorjena predstava Mrtvec pride po ljubico (r. J. Lorenci), ki je istega leta prejela nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev pretekle sezone.

28. marec


1940
V Kranju se je rodila igralka Marija Lojk Tršar.


1971
V Kranju se je rodila igralka in lutkovna ustvarjalka Luna Ornik.

29. marec


1894
V Ljubljani se je rodil igralec Rado Železnik. Petnajstletnega ga je v svojo gledališko šolo povabil Hinko Nučič, ko je opazil njegovo prikupno zunanjost, uglajeno obnašanje, lep glas in čisto izgovorjavo.


1955
V Brestanici se je rodil lutkar, režiser in slikar Silvan Omerzu.


1965
Na Ptuju se je rodil plesalec, koreograf in gledališki režiser Matjaž Farič. Ustanovitelj in umetniški vodja Zavoda Flota. Organizator mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa v Murski Soboti. Pobudnik projekta Beyond Front@ plesno raziskovanje.

V Sinju na Hrvaškem se je rodil režiser, dramaturg in soustanovitelj Mini Teatra Ivica Buljan.


1968
Rodil se je igralec Gorazd Logar.


1969
V Ljubljani je umrl literarni in gledališki teoretik, kritik, prevajalec in pisatelj Vladimir Kralj.


2002
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Četrta sestra (rež. S. Unkovski), ki je naslednje leto na Festivalu Dnevi komedije v Celju prejela naziv Žlahtna komedija.

30. marec


1920
V Mariboru se je rodil igralec Drame SNG Maribor, urednik gledaliških listov, pesnik, pisatelj in publicist Dušan Mevlja.


1952
V Zemunu v Srbiji se je rodila igralka Olga Kacjan. Leta 2012 prejemnica Župančičeve nagrade za življenjsko delo, za katero so v utemeljitvi zapisali: »Kacjanova s pretanjeno artikuliranostjo igralskega izraza ustvarja ne le vrhunsko gledališko in filmsko umetnost, marveč sega s svojim sporočilom in prezenco daleč čez meje umetnosti v silovito odpiranje gledalčevega sveta nevidni neskončnosti kot svetlemu dotiku čiste lepote in pristnega bivanja,« sama pa je temu pridala: »Časi niso težki, ampak zelo težki. Izhod vidim v delu, seveda pa za to potrebujemo pogoje. Čim več dobrih predstav in filmov je pravi odgovor.« 


1957
V Vroclavu na Poljskem se je rodil režiser in najbolj dejaven poljski gledališčnik vseh časov pri nas, Janusz Kica.


1976
V Ljubljani se je rodila igralka Maša Derganc. Članica ljubljanske Drame.

31. marec


1949
V Ljubljani je umrl pisatelj in dramatik Fran Govekar. Tajnik in ravnatelj ljubljanske Drame.


1960
V Celju se je rodil dramaturg in dramatik Vili Ravnjak.


1963
V Ljubljani se je rodila igralka in prevajalka Veronika Drolc. Štiri leta angažirana v nemškem Theater an der Ruhr iz Mülheima je o tej izkušnji povedala: »Vsak igralec je že doživel, da mu je na odru nenadoma zmanjkalo besed. Kadar se to zgodi v materinščini, se še nekako znajdeš. Če pa se ti to zgodi, ko igraš v tujem jeziku, se lahko kar obrneš in odideš z odra, saj nimaš nobene možnosti, da bi v tako kočljivem položaju stavek nekako obrnil, dopolnil, si ga izmislil... Tudi šepetalec ti ne more pomagati.« In ni v sorodstvu s Štefko Drolc, ki pa je bila njena profesorica za igro.


2012
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Gospoda Glembajevi (rež. I. Buljan), ki je poleg vrste domačih nagrad prejela tudi nagrado občinstva na 23. festivalu hrvaške drame in avtorskega gledališča Marulićevi dnevi, igralec Marko Mandič pa jo slikovito postavi v okolje, kjer »imajo vsi svoje menstruacije in vročino najmanj 40.«