Geslo:Na današnji dan/November

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 13:11, 24. april 2015 od Anja (pogovor | prispevki)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)

1. november


1921
Na Dunaju se je rodila režiserka Balbina Battelino Baranovič. Njen režiski opus ni bil gigantski, a je z vpeljavo gledališča v krogu sprožil strukturne spremembe. Njene odrske postavitve niso bile polemične z družbenim okoljem, ampak so vpeljevale tuje dramatike.


1944
V Slovenskem narodnem gledališču je bila na osvobojenem ozemlju premierno uprizorjena predstava Namišljeni bolnik rež. J. Tiran), kar je svojevrstno gledališko dejanje v zgodovini. »Uprizoriti sredi sivega mraka vojne živ ognjemet radostne svetlobe in razposajenega veselja do življenja. (...) Mnogi so bili do tega dejanja skeptični. Frontni teater naj bi predvsem spodbujal k hrabrosti. To pa, so mislili, se doseže z agitkami. Ne z Molièrom, igro same lepote in teatraličnosti, igro sproščenega smeha. Brez spomina na vojno, ki je besnela v neposredni bližini in ogrožala one na odru in tiste v dvorani,« pa je o pomenu predstave zapisal Polde Bibič v svoji knjigi Soigralci.

2. november


1911
Na Vinjem Vrhu pri Šmarjeških Toplicah se je rodil profesor, igralec in kritik Jože Peterlin. Deloval je v Trstu, kjer je leta 1946 ustanovil igralsko radijsko skupino Radijski oder, s katero so uprizarjali dela slovenske in svetovne dramatike.


1951
Na Zgornji Velki se je rodila lutkarica Karla Godnič. Odlična lutkarska interpretatorka besedil.

3. november


1886
V Baški na Krku (Hrvaška) se je rodil mladinski pisatelj, dramatik, učitelj in urednik Josip Ribičič. Utemeljitelj slovenske moderne pravljice.

4. november

5. november

Na današnji dan izberite živo predstavo z našega napovednika (www.sigledal.org) in jo zapišite v osebno zgodovino.

6. november


1935
V Ljubljani se je rodil lutkovni igralec in animator Peter Dougan. Ta opredelitev pomeni, da igra z lutko oz. je lutka njegov soigralec in obenem lutko animira.

7. november


1929
V Mariboru je leta 1929 umrla zborovska pevka, operna šepetalka in občasna igralka Berta Bukšek, rojena Bergant.


1931
V Sežani se je rodil igralec Drago Gorup. Z umetniškim imenom Carlo Gori.

8. november


1971
V Ljubljani se je rodila igralka Barbara Cerar. V nekem rumenem časopisu so jo označili z »ne najbolj znana igralka«. Zdaj pa sprašujem, komu igralka Barbara Cerar, ki je ena od nosilk repertoarja v ljubljanski Drami in prejemnica nagrade Prešernovega sklada, Borštnikove nagrade, nagrade Žlahtna komedijantka, Zlata paličica, nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije in vseh drugih, ki z odličnim in predanim delom še čakajo nanjo v prihodnosti, ni znana?

9. november


1928
V Baslu v Švici se je rodil pisatelj in dramaturg Lojze Kovačič. Prišlek. Iz naslova svoje trilogije Prišleki.

10. november


1975
V Slovenj Gradcu se je rodil scenograf Branko Hojnik. Scenograf. Nagrajenec za scenografijo na 49. Festivalu Borštnikovo srečanje (za scenografiji v uprizoritvah Svatba v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Kralj na Betajnovi v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor), ki je ob neki priliki za SiGledal povedal: „Glede nagrad se poskušam držati Kiševega nasveta, da ne delaj nič določenega, da bi jih dobil. Če pa jih dobiš, jih sprejemaj z ravnodušnostjo.“


1978
V Ljubljani se je rodila Iva Krajnc, ki je odraščala in prve gledališke izkušnje nabirala na Ptuju. Igralka, ki je nekoč razmišljala tudi o študiju medicine in delu psihiatrinje, zdaj pa zamahne z roko, se nasmeji in pravi, da tudi poklic igralca ni daleč od tega.

11. november

Na današnji dan izberite živo predstavo z našega napovednika (www.sigledal.org) in jo zapišite v osebno zgodovino.

12. november


2003
V Celjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Na kmetih (rež. D. Mlakar), ki je na Dnevih komedije v Celju postala tudi Žlahtna komedija.

13. november


1946
V Ljubljani se je rodil kritik in dramaturg Jernej Novak.


1959
V Ljubljani se je rodila dramaturginja, lutkovna režiserka, pedagoginja in publicistka Jelena Sitar Cvetko.


1980
V Ljubljani je umrl filmski in gledališki igralec Jože Zupan. Prepoznavne barve glasu, sloke postave in ostrih potez obraza.

14. november


1862
V Ljubljani se je rodila igralka Vela Nigrin. Najodličnejša članica osrednjega srbskega gledališča. Tragedinja evropskega formata.


1905
Na Jesenicah se je rodil pripovednik in dramatik Tone Čufar. V novembru se v njegovem rojstnem kraju, v ljubiteljskem gledališču, ki nosi njegove ime, odvija vsakoletni festival ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi.


1950
V Ljubljani se je rodila igralka Olga Grad. Članica Mladinca. Izjemna sodelavka in kolektivna soustvarjalka.


1981
V Ljubljani je umrl pesnik in publicist Anton Podbevšek.

15. november


1848
V Zgornjem Kašlju se je rodil pravnik, dramatik in publicist Fran Škofič.


1951
V Postojni se je rodila igralka Jožica Avbelj. Prejemnica Borštnikovega prstana. Svojo gledališko pot je začela s prelomno predstavo Spomenik G in še danes pravi, da v gledališču 'uživa k svinja'.


1976
V Moskvi se je rodila igralka Daša Doberšek. Članica Mladinskega ansambla.

16. november


1841
V Ljubljani se je rodil igralec Josip Nolli. Prvi operni pevec in režiser pri nas. Izdal je tudi prvo teatrološko publikacijo s skromnim naslovom: Priročna knjiga za gledališke diletante.


1905
V L'Hôpital v Franciji se je rodil pesnik in prevajalec Mile Klopčič. Ravnatelj ljubljanske drame. Znanstveni svetnik SAZU.


1924
V Lendavi se je rodila igralka Duša Počkaj. Filmska zvezda. Borštnikovega prstana ni nikoli nosila, zato pa nosi njeno ime dvorana v Cankarjevem domu. Polde Bibič je v svojem delu Soigralke zapisal njen pretresljivo lep portret in razkril: »Bistvo skrivnosti, ki se ji reče Duša Počkaj, je njena enkratna osebnost, njena bit, ki jo je oplajala s spoznanji o svetu. Duša je bila izjemno modra. (...) To je bila modrost umetnosti. Neverjetno široka. Panonska. Svobodnih obzorij.«


1933
V Pristavi pri Tržiču se je rodil igralec Danilo Benedičič. Prejemnik Borštnikovega prstana. Prvi Paž iz Smoletove Antigone, prvi Dan iz Zajčeve Otroka reke, pa skromen in nevsiljiv igralec, ki je poznan po visoki igralski etiki, s katero je bil vzor kolegom in mlajšim generacijam.


1955
V Trstu se je rodil gledališki režiser, igralec, dramatik in umetniški vodja Boris Kobal. Satirik, ki je (kot trdi sam) v depri bolj ustvarjalen kot v sreči, ki zna baje biti zunaj odra tudi precej tečen in siten in ki je nekoč za SiGledal priznal, da je „humor kategorija notranje svobode."

17. november


1889
V Kamniku se je rodil prevajalec Fran Albreht. Prevajalec Goetheja in Schillerja. Urednik Ljubljanskega zvona. Prvi župan Ljubljane po 2. svetovni vojni.

18. november


1922
V Ratanski vasi pri Rogaški Slatini se je rodil režiser Janez Karlin. Izjemen organizator mariborskega kulturnega življenja.


1930
V Ljubljani se je rodil pesnik in dramatik Gregor Strniša. Pisec (danes zimzelenih) popevk. Klicali so ga Griška. Kljub temu, da so njegove pesmi prevedene v angleščino, francoščino, italijanščino, nemščino, grščino, ruščino, beloruščino, češčino, poljščino, hrvaščino, madžarščino, romunščino, španščino, slovaščino, albanščino, turščino in esperanto, pa je živel v pomanjkanju, kar je prijatelj Milan Kleč opisal: »V Daj Dam je hodil vedno na pasulj. Ali je pojedel en kruh ali dva, je bilo odvisno od tega, ali si je privoščil še čaj v Nebotičniku. Sproti je kadil malo slabše cigarete, za priboljšek je imel pa malo boljše.« (Mladina, 6. 8. 2001)


1942
V Ljubljani se je rodil dramaturg in režiser Matjaž Loboda. Tudi igralec in pisec lutkovnih besedil.


1944
V Mostarju se je rodil Ignacije Šunjić – Aco, dolgoletni direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana.


1962
V Postojni se je rodila dramaturginja, publicistka in selektorica Diana Koloini. Umetniški vodja. Deseta od njenih dvaindvajsetih misli o dramaturgiji (Dialogi, 1 – 2/13) pa gre takole: „Ena povsem zasebna. Kot dramaturginja sem delala pri številih uprizoritvah, dostikrat z velikimi režiserji (tudi po večkrat zapovrstjo), mnoge „mojih“ uprizoritev so bile nagrajene in precej sem pisala. Upam si reči, da sem trdo delala. A čisto zagotovo vem, da so mi pri „prepoznavnosti“ - oz. pri suverenosti znotraj gledališča – še največ pripomogli štirje kratki spisi o popotovanju v neko eksotično deželo, objavljeni v dnevnem časopisju (povsem pogrošno pisanje – stresla sem ga v par urah). V tem ni nič groznega. A dobro je vedeti.“


1965
V Slovenj Gradcu se je rodil igralec, režiser in lutkar Robert Waltl. Umetniški vodja Mini teatra.

19. november


1921
V Mariboru se je rodil pisatelj, dramatik, publicist in esejist Zorko Simčič. Povojni emigrant. In človek ob katerem vsakdo dobi občutek, da je življenje res vredno življenja. (Reporter, 13. 2. 2013)


1969
V Mariboru se je rodil igralec, scenarist, producent in odličen improvizator Matjaž Javšnik.

20. november


1951
V Novem mestu se je rodil Slavko Pezdir. Gledališki sopotnik.


1964
V Ljubljani se je rodil režiser in igralec Jaša Jamnik. Doktor psihiater Bogomir Moljka v Naši mali kliniki.


1996
V tržaškem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Afrika ali na svoji zemlji (rež. B. Kobal), ki je na Dnevih komedije prejela nagrado za najboljšo komedijo po izboru občinstva.


2004
V novogoriškem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Medtem (rež. J. Kica), ki je prejela Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti.


2009
V Ljubljani je umrla mladinska pisateljica, prevajalka, urednica in dramatičarka Kristina Brenk.


2013
Nekaj ur po premieri predstave Srečanje, ki jo je zrežiral za SNG Nova Gorica, je umrl umetniški vodja in režiser Primož Bebler.

21. november


1914
V Ljubljani se je rodil igralec, režiser in profesor Stane Sever. Vidnejši član ljubljanske Drame, iz katere se je po skoraj tridesetih letih uspešnega dela protestno umaknil zaradi nepravičnih in pravi umetnosti nenaklonjenih razmer.


1926
V Zagrebu je umrla pisateljica, dramatičarka in publicistka Zofka Kveder. Čez in čez Ženska.


1930
V Slapah pri Ljubljani se je rodil pripovednik, dramatik in esejist Marjan Rožanc. Po njem se imenuje Nagrada Marjana Rožanca za najboljšo esejistično zbirko, nagrade Marjana Rožanca za področje športa v Mestni občini Ljubljana, vsakoletni teden Marjana Rožanca v Volčjem Gradu pri Komnu. V Ljubljani se odvija tudi Mednarodni mladinski nogometni turnir Marjana Rožanca.


1963
V Ljubljani leta 1963 se je rodila dramaturginja in prevajalka Ira Ratej.

22. november


1881
Na Kamniku se je rodila igralka Marija Vera, s pravim imenom Frančiška Ksavera Marija Eppich. Znamenita slovenska in svetovna tragedinja. Prva klasika oderske umetnosti. Prva redna profesorica za dramsko igro na ljubljanski akademiji za igralsko umetnost.


1909
V Kranju se je rodil gledališki režiser Peter Malec.


1953
V Ljubljani je umrl dramatik, gledališki kritik, prevajalec, publicist in politik Etbin Kristan.


1955
Na Ptuju se je rodil dramaturg, publicist in pesnik Blaž Lukan.


2009
V kranjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Lep dan za umret (rež. V. Möderndorfer), ki je na Tednu slovenske drame prejela Šeligovo nagrado.

23. november


1973
V Slovenj Gradcu se je rodila igralka Saša Mihelčič. Igralka. Jessica. Sybil Vane. Elektra. Pavla Zarnikova. Dekelca. Druga čuvarka. Josephine. Članica ljubljanske Drame.

24. november


1968
Na Golniku je umrl lutkovni režiser Jože Pengov.


2011
V MGL-ju je bila premierno uprizorjena predstava Nevihta (rež. J. Lorenci), ki je postala velika zmagovalka 47. Festivala Borštnikovo srečanje.

25. november


1848
V Zgornjem Kašlju se je rodil pravnik, publicist in dramatik Franc Škofič.


1923
V Rogaški Slatini je umrl (multi)literarni ustvarjalec Josip Stritar.

26. november


1944
V Semiču se je rodila igralka Metoda Zorčič. Članica ljubljanske Drame.


1960
V Ljubljani se je rodil režiser filmov, dokumentarcev, baletnih in gledaliških predstav ter oper Jan Zakonjšek. V Čedadu je leta 1994 režiral tudi prvo izvedbo otroške opere Brundibar H. Krasa.

27. november


1951
V Žalcu se je rodila kostumografka Cveta Mirnik.


2001
V kranjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Zabava za rojstni dan (rež. V. Taufer), ki je prejela Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti.

28. november


1919
V Celju se je rodil igralec Boris Brunčko. Član Drame Maribor.


1950
V Ljubljani je umrl pevec in igralec Ivan Levar. Prvi redni profesor dramske igre na AIU.


2012
Umrl je Maks Soršak. Maks, vezni igralec mesta.

29. november


1889
V Železnikih se je rodil literarni zgodovinar, gledališki kritik, urednik in prevajalec France Koblar. Dolgoletni gimnazijski profesor in profesor za dramaturgijo in zgodovino gledališča na igralski akademiji. Prešernov in Kidričev nagrajenec.


1925
V Celju se je rodil dramaturg, publicist, dramatik in prevajalec Herbert Grün. Umetniški direktor kranjskega in celjskega gledališča.

30. november


1981
V Ljubljani se je rodil igralec Andrej Murenc.


1994
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Grmače (rež. M. Korun), ki je na Borštnikovem srečanju prejela Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti.


2005
V Kosovelovem domu - Kulturnem centru Krasa Sežana je bila v koprodukciji z novogoriško Dramo premierno uprizorjena predstava Kako smo ljubili Tovariša Tita (rež. M. Bevk), ki je na Dnevih komedije postala Žlahtna komedija po izboru občinstva.


2012
V celjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Sleparja v krilu (rež. B. Kobal), ki je postala najbolj obdarovana predstava Dnevov komedije.