Geslo:Na današnji dan/Oktober

Iz Geslo

1. oktober


1939
V Beogradu se je rodil Dušan Jovanović. Gledališka žival. Ki je enkrat sanjal, da pristaja z letalom in bremza z nogami. Ki je enkrat bil obsojen na 6 mesecev pogojno. Ki ga je enkrat leto in pol zdržema bolela glava. Ki je enkrat videl osla, ki mu je stopil. Ki je enkrat Bog njegovi dragi podaril hčer.


1943
V Ljubljani se je rodil režiser Aleš Jan.


1952
V Mariboru se je rodil igralec Peter Boštjančič. Avtor Boba leta 2012: "Blaginja ni to, da imam jahto pa mercedesa pa račun na Cipru. Blaginja je, da ima človek delo, svoj ponos, svojo držo."

2. oktober


1902
V Ljubljani se je rodil igralec in režiser Vladimir Skrbinšek. Prejemnik Borštnikovega prstana. »Bil je nemara najbolj svetovljanski med umetniki našega dramskega odra polpretekle dobe; tisti slovenski igralec, ki bi se med vsemi sodobniki najlažje uveljavil tudi na velikih tujih prizoriščih,« pa so o njem zapisali v knjigi Sto slovenskih dramskih umetnikov.


1951
V Ljubljani je umrl dirigent in skladatelj Mirko Polič. Direktor ljubljanske Opere.


1958
V Ljubljani se je rodila kostumografka Janja Korun.

3. oktober


1876
V Celju se je rodila igralka Meta Baš. Dolgoletna, visokokulturna, najvidnejša članica celjskega gledališča in pionirka celjske gledališke kulture.


1947
V Ljubljani se je rodil igralec Silvij Božič. Član ansambla MGL.


1958
V Ljubljani je umrla igralka češkega rodu Nana Wintrová. Svojo gledališko pot je ustvarjala na slovenskih odrih.


1963
Na Reki na Hrvaškem se je rodil gledališki producent Damir Domitrović Kos.

4. oktober


1911
Svojo otvoritev je doživela današnja stavba ljubljanske Drame z Wagnerjevim Kaisermarschem, slavnostnim govorom in uprizoritvijo predstave Habsburg, ki jo je napisal baron Alfred Berger.


1920
V Ljubljani se je rodil literarni zgodovinar, gledališki kritik in dramaturg Dušan Moravec. Avtor monografij o Jožetu Tiranu, Ferdu Delaku, Ignaciju Borštniku, Lojzetu Kraigherju, Hinku Nučiču, v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov pa tudi mnogih drugih.


1956
V Ljubljani se je rodila Maja Cerar. Gledališka lektorica v MGL. Prejemnica posebne Borštnikove nagrade za oblikovanje govora v predstavi Nevihta.


1962
V Ljubljani se je rodila kostumografka Barbara Stupica.


1971
V Ljubljani je umrl igralec Lojze Drenovec. Član Slovenskega deželnega gledališča.


1976
V Beogradu se je rodila igralka Iva Babić. Članica ljubljanske Drame.


1982
Na Golniku je umrl igralec Boris Brunčko.


1998
V Ljubljani je umrla igralka in pedagoginja Vida Juvan. Leta 1996 odlikovana s srebrnim častnim znakom svobode RS za dolgoletno gledališko delo.


2003
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Krst pri Savici (rež. M. Hočevar), ki je na Tednu slovenske drame prejela Šeligovo nagrado za uprizoritev v celoti.


2007
V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je bila v koprodukciji s ptujskim gledališčem premierno uprizorjena predstava Raztrganci / učenci in učitelji, ki je na Borštnikovem srečanju v Mariboru prejela nagrado za idejni in receptivni premik.

5. oktober


1912
V Sneberju pri Ljubljani se je rodila igralka in pesnica Mila Kačič. Igralka humornih, prisrčno karikiranih vlog. Pesnica globoko občutene lirike. » (...) redki ljudje se odlikujejo s tolikšnim in tako žlahtnim humorjem, kot ga je imela ta nadvse prijetna ženska, ki pa je nosila, kakor mnogi duhoviti in zabavni ljudje, v sebi toliko žalosti, da je ne bi mogla izjokati do sodnega dne,« doda igralski kolega Bibič. Častna meščanka Ljubljane. Slovenka leta 1994.


1934
V Ljubljani se je rodila igralka in prevajalka Breda Pugelj, poročena Otrin. Članica Drame Maribor.


1942
V Rečici ob Savinji se je rodil igralec Franc Markovčič. Pogosto zaseden v vlogi korenjakov in nasilnežev. Član ansambla MGL.


1973
V Kranju se je rodila Ajda Rooss. Dramaturginja po izobrazbi. Lutkarica in režiserka in igralka lutkovnih predstav po prepričanju.

6. oktober


1896
V Dolnji Težki Vodi se je rodil igralec in gledališki pedagog Ivan Cesar.1924
V Šoštanju se je rodil dramaturg, dramatik, prevajalec in publicist Janez Žmavc.


1965
V Kopru se je rodil igralec Valter Dragan. Diktator. Clark. Oče medved. Lovec. Prvi policist. Oficir. Mlad moški. Prvi služabnik. Zborovodja. In čisto pravi in zaresen trobentač z nižjo glasbeno šolo.

V Ljubljani se je rodila igralka Darja Reichman. Članica kranjskega gledališča. V pogovoru s Patricijo Maličev je povedala: „Kot igralko me najbolj zanimajo najzahtevnejše in najcelovitejše vloge, ki niso stereotipne in ne dopuščajo enoznačnih likov, ampak vključujejo veliko, pogosto tudi nasprotujočih si podtonov, predvsem pa skrajnih dometov. Takšna je bila na primer Hedda Gabler, ki na prvi pogled ustvarja vtis mrzle, trde ženske, v resnici pa gre za eno od etično in čustveno najčistejših in najbolj nezlomljivih ženskih likov v dramski literaturi, če že ne v literaturi nasploh. Kadar lahko igram tako zahtevno čuteče in tudi v življenjskem smislu izbrušene vloge, to doživljam kot najvišji možen dar, ki mi ga daje gledališče.“


1969
V Ljubljani je umrla slovenska igralka ruskega rodu Marija Nablocka.

7. oktober


1919
V Ljubljani se je rodil igralec Maks Bajc. Priljubljen tudi v filmu in televiziji. Član ansambla ljubljanske Drame.


1945
V Ljubljani se je rodil režiser Matija Milčinski.


1971
V Ljubljani se je rodil plesalec in koreograf Goran Bogdanovski. Ustanovitelj Fičobaleta. So-organizator plesnih festivalov. In človek, ki verjame, da bi lahko glede na kakovost plesne produkcije v Sloveniji, ob pravilnem vodenju kulturne politike, postali svetovna sodobnoplesna velesila.


2006
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Ojdip v Korintu (rež. I. Buljan), ki je postala najboljša predstava slovenske sezone, če je merilo Borštnikova nagrada za uprizoritev v celoti in potrdilo Nagrada Častni krog 53. Sterijinega pozorja za najboljšo predstavo mednarodnega programa.


2011
V Ljubljani je umrl igralec in pisatelj Branko Miklavc.

8. oktober


1938
V Momjanu na Hrvaškem se je rodila igralka Lidija Kozlovič. Igralka treh narodnostnih značilnosti kot jo je opisal kolega Bibič: »S svojim zunanjim videzom bi lahko zadostila najstrožjim arijskim merilom. Urejena duhovnost in prav aristokratsko obnašanje, kot da bi izhajala iz germanske strogosti. (...) Romanske gene ima po rodu. In vzgoji. Italijansko šolanje jo je oplemenitilo z mediteranskim smislom za lepoto in umetniškim doživljanjem sveta. Slovansko okolje jo je požlahtnilo z mehko čustvenostjo in poetičnostjo.«


1903
V Gorici se je rodila igralka Nada Gabrijelčič.


1906
V Trstu se je rodila igralka Mileva Boltar Ukmar.

9. oktober


1929
V Ljubljani se je rodil igralec Janez Klasinc. Svojo ženo operno pevko Odino Otto je spoznal na predstavi Triviata, v kateri je pela. Na dan predstave pa je imela gripo z visoko vročino in v tretjem dejanju se je zgrudila na odru, Janez, ki je bil med gledalci, pa je takoj pritekel na pomoč. In od tistega trenutka ni šel več proč.


1956
V Ljubljani se je rodila dramaturginja, prevajalka, urednica in teatrologinja Alja Predan. Umetniška direktorica Borštnikovega festivala. Nekoč je zapisala: "Ni lepših mest, kot so evropska in ni slikovitejše narave, kot je na tem kontinentu. Sredozemlje je zibel civilizacije, z Nordkapa gledaš v os planeta, na rtu Cabo da Roca se konča zemlja in začne morje, v Sankt Peterburgu v belih nočeh drsiš po zaledeneli Nevi. Samo to se zmerom pogosteje sprašujem, kdo je bik, ki nosi to našo prostrano celino? In kam galopira?"


1965
V Kopru se je rodila režiserka Katja Pegan. Direktorica koprskega gledališča.


1975
V Ljubljani se je rodil igralec Primož Pirnat.


1979
V Ljubljani se je rodil dramaturg in režiser Marko Bratuš. Umetniški vodja Gledališča Glej.


1985
V Mariboru se je rodila igralka Maruša Majer.

10. oktober


1887
V Zagrebu se je rodil igralec in režiser Zvonimir Rogoz.

11. oktober


1930
V Ljubljani se je rodil klasični filolog, prevajalec in literarni zgodovinar Kajetan Gantar. Prejemnik Zoisove nagrade za izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti.


1959
V Novem mestu se je rodila igralka Bernarda Oman, ki zna z minimalističnimi sredstvi izraziti viharje čustev, ki divjajo v liku, ki ga oblikuje.


2003
V Špas teatru je bila premierno uprizorjena predstava Burka o jezičnem dohtarju (rež. V. Taufer), ki je po izboru žirije postala Žlahtna komedija festivala Dnevi komedije.


2013
V SiTi Teatru BTC je bila premierno uprizorjena predstava Tak si (rež. Aleksandar Popovski), ki je postala žlahtna komedija po izboru občinstva na Dnevih komedije v Celju.

12. oktober


1911
V Lenartu v Slovenskih goricah se je rodila igralka Ančka Bajgot.

13. oktober

,


1913
V Kostanjevici na Krasu se je rodi pisatelj, dramatik in pesnik Igor Torkar (s pravim imenom Boris Fakin).


1916
V Ljubljani se je rodil igralec in lutkovni režiser Polde Dežman. Direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana.


1940
V Ljubljani se je rodil režiser, dramaturg, glasbenik, animator in profesor Edi Majaron. Nad vse to pa lutkar, ki lutki verjame, zato spodbuja njeno drugačnost in avtonomnost ter je ne dojema kot nadomestek igralca.

14. oktober


1895
V Ljubljani se je rodil literarni in gledališki kritik, esejist, prevajalec in pedagog Josip Vidmar. Pedagog na AGRFT. Dramaturg ljubljanske Drame. Članu in predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti.


1956
V Novem mestu se je rodil gledališki režiser Janez Pipan. Ravnatelj ljubljanske Drame. Resen gospod. Prvi in doslej edini, ki je prejel za režijo v času študija na AGRFT Borštnikovo nagrado za predstavo v celoti.


1964
Rodila se je gledališka ustvarjalka Simona Zorc Ramovš.


1986
V Ljubljani je umrl esejist, kritik in urednik Bojan Štih. Ravnatelj ljubljanske Drame.

15. oktober


1913
V Ljubljani se je rodil igralec, režiser in organizator Bronislav Battelino. Načelnik propagandnega oddelka pri Triglav filmu. Tajnik MGL.


1914
V Ljubljani se je rodila Marija Vogelnik. Plečnikova diplomantka arhitekture. Aktivna plesalka pri Meti Vidmar. Sooblikovalka sodobne plesne pedagogike. Diplomantka slikarstva na beograjski akademiji. Ilustratorka.


1941
V Ljubljani se je rodil režiser, dramatik in publicist Janez Povše.


1958
V Postojni se je rodila igralka Dušanka Ristić. Članica novogoriškega ansambla.

16. oktober


1942
V Ljubljani se je rodila igralka Nadja Vidmar.


1988
V Ljubljani je umrl filmski in gledališki scenograf Niko Matul.


2004
V Mariboru je umrla igralka Angela Jenčič Janko. Prejemnica Borštnikovega prstana se je dan pred smrtjo še udeležila slovesne otvoritve Festivala Borštnikovo srečanje.

17. oktober


1946
V Ljubljani se je rodil pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, novinar, urednik, skladatelj in glasbenik Milan Dekleva. Igralec rugbya. Prvi, ki je v Sloveniji izdal zbirko haikujev.


1980
V ljubljanski Drami je bila v režiji Mileta Koruna premierno uprizorjena predstava Hlapci. Manj kot en teden prej je bila ista Cankarjeva drama premierno prikazana tudi v MGLju v režiji Dušana Jovanovića. Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti so prejeli Korunovi Hlapci.


1986
V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bila premierno uprizorjena predstava Sapramiška, ki skupaj z Žogico Marogico in Zvezdico Zaspanko, tvori deteljico lutkovnih klasik, ki nočejo dol z odra. Anekdota pravi, da bi naj bila generalna pokroviteljica predstave Krka kot proizvajalka zobne paste za otroke, a so si nato tik pred premiero premislili. Po nekaj uspešnih letih predstave pa še danes najbrž močno obžalujejo, da niso zgrabili te priložnosti.

18. oktober


2005
V Ljubljani je umrla igralka Angela Hlebce-Grün.

19. oktober


1984
V Ljubljani je s samomorom svoje življenje zaključil dramaturg in publicist Marko Slodnjak.


1986
V Ljubljani je umrl pisatelj, dramatik in režiser Ivan Mrak.

20. oktober


1920
V Velikih Laščah se je rodil pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec Jože Javoršek. Udbovski ovaduh. In prvi kritik, ki mu je igralec prisolil zaušnico zaradi neodgovornega in žaljivega izražanja v kritiki.


1967
V Skopju v Makedoniji se je rodila dramaturginja in dramatičarka Žanina Mirčevska. Pod psevdonimom Tomi Leskovec prejemnica Grumove nagrade za dramo Konec atlasa.


1980
V Buenos Airesu je umrl dramatik in publicist Joža Vombergar. Prvi slovenski avtor radijskih iger.


1991
V Drami Maribor je bila premierno uprizorjena predstava Dogodek v mestu Gogi (rež. Damir Zlatar Frey), ki je na Festivalu Borštnikovo srečanje prejela Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti.


2006
Umrl je Janko Moder. Prevajalski genij.

21. oktober


1932
V Ljubljani je umrl pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Anton Funtek.


1942
V Svetem Križu pri Trstu se je rodila igralka Miranda Caharija. Prejemnica Borštnikovega prstana. O sebi in svojem poklicu ob svoji sedemdesetletnici za Radio Trst povedala: „Zrasla sem v tržaškem gledališču, črpala sem iz tukajšnjih, naših korenin in tudi iz naše gledališke tradicije. Gledališče je igralec, igralec je tisti, ki začara prostor, ki začara publiko, ki daje iluzijo. To je glavno. Kar se mene tiče, pa imam rada tekste, ki dajejo veliko emocije. Moje najpomembnejše vloge so tiste, ki sem jih odigrala v zadnjih letih igralske kariere, ko sem interpretirala velike ženske like.“


1979
V Ljubljani je umrla igralka Sava Sever. Prejemnica Borštnikovega prstana.


2005
Na Golniku je umrl pesnik, dramatik in esejist Dane Zajc. Levstikov, Jenkov, Grumov in Prešernov nagrajenec.

22. oktober


1911
V Horjulu se je rodila mladinska pisateljica, prevajalka, urednica in dramatičarka Kristina Brenk, ki je v otroštvu sanjala, da bo pevka ali igralka. Imela rada jabolka. In si za svojo številko izbrala štirico (aztežko srečno število).


2010
V Ljubljani je v 102. letu starosti umrla slikarka in oblikovalka lutk Mara Kralj.

23. oktober


1910
V Trstu se je rodila igralka Vladoša Simčič. Prejemnica Borštnikovega prstana. Začela je v Mariboru, 7. 2. 1939 prvič stopila na oder ljubljanske Drame, se med vojno pridružila Slovenskemu narodnemu gledališču na osvobojenem ozemlju, nadaljevala v tržaškem gledališču in upokojitev dočakala v MGL-ju. V vsakem od teh gledališč je pustila svoj pečat.


1939
V Mariboru se je rodil igralec Franci Gabrovšek. Član celjskega gledališča in Drame Maribor.


1955
Premierno je bila uprizorjena predstava Zvezdica Zaspanka, ki skupaj s Sapramiško in Žogico Marogico, tvori deteljico lutkovnih klasik, ki nočejo dol z odra. Zvezdica Zaspanka je prvič popeljala slovenske lutkarje v svet, na mednarodni lutkovni festival v Bukarešto. Zvezdica Zaspanka je postala prva filmska zvezda slovenskega celovečernega lutkovnega filma. A zgodila se je nesreča in leta 1972 je v delavnici LGL izbruhnil požar, v katerem je zgorela cela serija lutk iz predstave, ki so jo ponovno obudili v življenje v prvotni podobi spet leta 2008.


1971
V Ljubljani je v prometni nesreči umrl igralec Tone Slodnjak.

24. oktober


1867
V Ljubljani je z uprizoritvijo češke igre Na mostu začelo delovati ljubljansko dramatično društvo.


1891
V Ljubljani se je rodil igralec Lojze Drenovec. Član Slovenskega deželnega gledališča. Vrsto let predsednik oziroma tajnik Združenja gledaliških igralcev, kjer je pripomogel k sprejemu kolektivne pogodbe, ustanovitvi bolniškega fonda, fonda za onemogle igralce in pokojninskega fonda, organiziral samopomoč in posmrtninski sklad.


1949
V Ljubljani se je rodila dramaturginja, pisateljica in avtorica lutkovnih ter radijskih iger Darka Čeh.


1951
V Ljubljani se je rodil Brane Solce. Avtor lutkovnega gledališča Papelito (prej Papilu), katerega osnovni material je papir, ki pripoveduje zgodb brez pesed, kot neke vrste animirana papirnata slikanica.


1977
V Novem mestu se je rodil igralec Branko Jordan. Za Sigledal je dejal, da bi moralo biti edino vodilo v gledališču predvsem dobra predstava. Dokončna predanost in iskrenost pri delu pa logični posledici.«


1985
Rodila se je igralka Nina Ivanišin. Slovenka.


2007
V novogoriški Drami je bila v koprodukciji s koprskim gledališčem premierno uprizorjena predstava Duohtar pod mus! (rež. V. Taufer, avtor songov: I. Mlakar), ki je postala hit sezone, žlahtna komedija na Dnevih komedije in zlata kura gledališča.

25. oktober


1919
V Beogradu se je rodil igralec Jože Lončina.

26. oktober


1929
V Zgornji Javoršici pri Moravčah se je rodil Dane Zajc. (naj)Pesnik. (naj)Dramatik. (naj)Esejist. Njegova pesem o zajcu: »V vročini opoldanski,/ko vse živali spe,/se tam na zajčjem koncu/samotni zvoki oglase./To so skrivnostni zvoki,/kot da bi vrtal kdo,/kot da bi dolbel z dletom/pa žagal z žagico./Pa stekli smo pogledat,/kdo dela, kaj gradi,/pa našli zajca, ki korenje/rezlja in žaga kar z zobmi.«

27. oktober


1906
V Senožečah se je rodil igralec Albert Wilhelm. Po poklicu izučen avtomehanik in prvi poklicni igralec ptujskega gledališča.


1920
V Mariboru se je rodil igralec Jožko Lukeš.


1944
Rodila se je igralka Katja Levstik. Ena izmed prvih izvajalk popevke Orion.


1959
VKLOP! V Črni na Koroškem se je rodil Borut Veselko. Najbolji zdravnik med igralci. In najboljši igralec med zdravniki. (značilen zamah z roko) ODKLOP!

28. oktober


1874
V Slovenj Gradcu je umrl pripovednik in dramatik Fran Ksaver Meško.


1894
V Ljubljani se je rodil pisatelj, dramatik in esejist Ferdo Kozak.

29. oktober


1895
V Mariboru se je rodil pripovednik, pesnik in dramatik Stanko Majcen.


1929
V Breznu pri Podvelka se je rodil učitelj in lutkar Janez Kadiš. Utemeljitelj mariborskega lutkovnega gledališča.


1961
V Ljubljani se je rodila režiserka Barbara Hieng Samobor. Direktorica MGL. Ki je takole opisala svoj prvi obisk gledališča: »Izgubljeni sin, to pa je bila moja prva gledališka premiera. Predstava mi je bila všeč, a sama sebi sem si bila všeč še bolj. Nosila sem čevlje z visokimi petami in bila po lastnem mnenju na najboljši poti, da v lepoti prehitim celo Mileno Zupančič. No. Tako je to bilo takrat.«  (Delo, 25. 9. 2011)

30. oktober


1862
V Ljubljani se je rodil dramatik, pesnik, pisatelj in prevajalec Anton Funtek, o katerem je Ivan Cankar (tako wikipedia) zapisal: »Eden izmed naših pesnikov, ki so si prisvojili brez vsakega hrupa, korak za korakom, čudno, kakor na tihem dogovorjeno priznanje, o katerem pa nikomur ne pride na misel, da bi prašal, je li zasluženo ali ne, je A. Funtek. O teh pesnikih se nikdar nihče ne prepira, niti govori, tudi čita jih malokdo; in vendar, kadar navajamo svoje "slavne može", pritaknemo tudi njihova imena, iz navade in skoro nevede, - "ker se tako spodobi".«


1920
V Kranju se je rodil arhitekt in scenograf Uroš Vagaja. Industrijskega in grafični oblikovalec – primer Cocta.


1928
V Ljubljani se je rodil vsestranski gledališki ustvarjalec, predvsem pa režiser Mile Korun. In cinik, ki je premikal gore – zakoreninjenih idej o gledališču.


1932
V Gabrovki pri Litiji se je rodil igralec Anton Petje.


1958
V Ljubljani je umrla igralka Nana Wintrová.


1967
V Kranju se je rodila igralka Petra Govc. Rajsko dekle Mirjam iz predstave Alamut.


2011
V Mariboru je umrl lutkar Danilo Vranc.

31. oktober


1930
V Ljubljani se je rodil igralec Aleksander Krošl. Prejemnik Borštnikovega prstana. V knjigi Sto slovenskih dramskih umetnikov so o njem zapisali: »Zgodba tega markantnega odrskega umetnika se je od vsega začetka vrtela okoli zrelih moških postav ali tako imenovanih karakternih vlog, s katerimi je Krošl pravzaprav postal svojevrsten pojem med svojimi kolegi, seveda predvsem vrstniki.


1945
V Ljubljani je bila z odlokom vlade ustanovljena Akademija za igralsko umetnost, ki je pričela z delom naslednje šolsko leto.